Svet
23.09.2023. 16:12
Beta

Hapšenje

Otkriveno "šurovanje" bivših agenata FBI i Albanije

1
Izvor: BETA/AP / Seth Wenig

Uhapšeni bivši viši agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarls Mekgonigal priznao je krivicu za prikrivanje 225.000 dolara koje je, dok je radio za FBI, u gotovini dobio od takođe sada bivšeg obaveštajca Albanije.

Mekgonigal je bio šef Kontraobaveštajnog odeljenja FBI u Njujorku od 2016. do 2018. godine, kada se penzionisao.

Po dogovooru s tužiocem izjasnio se krivim po optužbi za prikrivanje materijalnih činjenica, za šta je predviđena maksimalna kazna zatvora od pet godina. Presuda bi trebalo da bude izrečena u Vašingtonu 16. februara 2024. godine.

U optužnici se navodi da je reč o sukobu njegovih dužnosti u FBI i ličnog finansijskog interesa, te da je morao da prijavi da je primio taj novac iako se to po optužnici ne karakteriše kao mito.

Takva kvalifikacija je posledica dogovora Mekgonigala sa tužiocem da je tih 225.000 dolara koje nije prijavio, bila "pozajmica" tokom njegovog putovanje u Evropu gde je bio u kontaktu i s tadašnjim premijerom Albanije.

Mekgonigal nije vratio novac za koji kaže da ga je pozajmio, rekao je tužilac.

On je rekao na sudu da je novac pozajmio da bi posle penzonisanja u FBI pokrenuo posao konsultanta za bezbednost i izvinio se agenciji što je to uradio.

U drugom slučaju u Njujorku Mekgonigal se u avgustu izjasnio krivim što je radio za jednog ruskog oligarha koji je bio pod sankcijama SAD.
Mekgonigal je od Olega Deripaska uzeo 17.000 dolara da pomogne da prikupi kompromitujuće informacije o drugom ruskom oligarhu koji je bio Deripaskin poslovni konkurent i da pomogne Deripaski da se slobodi sankcija SAD pod kojima je od 2018. zbog povezanosti s ruskom aneksijom ukrajinskog Krima. Presuda bivšem agentu za to se očekuje u decembru. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve