Svet
09.09.2023. 22:05
Beta/Ap

Blokada

Holandija je na nogama (FOTO)

1
Izvor: Beta/AP / Peter Dejong

Nekoliko hiljada klimatskih aktivista blokiralo je auto-put u Holandiji u znak protesta protiv milijardi evra državnih subvencija datih industriji koja koriste naftu, ugalj i gas.

Aktivisti "Pobune protiv izumiranja" (Extinction Rebellion), Grinpisa (Greenpeace) i drugih ekoloških organizacija, probili su policijsku barijeru i seli na glavni auto-put u Hagu. Upozorili su da će tu ostati do ukidanja subvencija, a da će se vraćati svaki dan ako ih policija skloni.

Nosili su transparente sa natpisima poput "Subvencije za fosilna goriva nisu kul" i upozorili da su ekstremne temperature izmerene širom sveta ovog leta simbol budućnosti ako se ne izbaci upotreba fosilnih goriva.

U izveštaju objavljenom u ponedeljak navodi se da holandska vlada troši 37,5 milijardi evra godišnje na subvencije industrijama koje koriste fosilna goriva, posebno u brodogradnji.

Izveštaj je objavio Centar za istraživanje multinacionalnih korporacija (SOMO), holandski ogranak Prijatelja planete (Friends of the Earth) i Oil Change International.

Ministar za klimu i energente Rob Jeten priznao je da zemlja mora ukinuti subvencije, ali nije ponudio rok.

Izveštaj poziva poslanike da počnu da postepeno ukidaju subvencije i pre izbora u Holandiji 22. novembra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve