Svet
03.10.2023. 09:07
Beta/AFP

Kakav će biti rezultat?

Istorijski referendum u Australiji - "Glas" za Aboridžine

aboridžini, australija
Izvor: Shutterstock

U Australiji je počelo izjašnjavanje u istorijskom referendumu o pravima Aboridžina, čiji cilj je da oni dobiju pravo glasa u Parlamentu. 

Glasanje je otvoreno na brojnim mestima širom Australije za građane koji nisu u mogućnosti da glasaju u danu referenduma, 14. oktobra.

Glasači će moći da se izjasne o reformi koja bi prvi put u Ustavu priznala starosedelačke narode.  

Predlog nazvan "Glas" dao bi Aboridžinima i ostrvljanima Toresovog moreuza pravo da budu pitani u parlamentu o merama države koje se na njih odnose.

Ankete su pokazivale da postoji podrške za taj predlog, ali kako se približava datum glasanja izgleda kao da vodi strana koja je protiv.

Oni koji su protiv predloga smatraju da bi ta reforma donela privilegije Aboridžinima.

Glasačka mesta otvorena su danas u australijskim državama Novi Južni Vels, Kvinslend, Južna Australija i na teritoriji glavnog grada Kanbere. Juče su otvorena u ostalim delovima zemlje.

Prema nedavnim anketama nešto više od 40 odsto glasača podržava predlog, dok je oko 60 odsto protiv. Nova anketa objavljena danas ukazuje da jača tendencija za prihvatanje predloga, ali je i dalje u manjini.

Australijski Aboridžini, čiji preci su živeli na kontinentu pre najmanje 60.000 godina, predstavljaju manje od četiri odsto stanovništva. Oni statistički žive kraće i siromašniji su od svojih sunarodnika, slabije su obrazovani, a prema statističkim podacima, češće se nađu u zatvoru nego ostali stanovnici Australije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zastava Aboridžina iznad Sidneja, ipak
aboridžini

Napokon

21.06.2022. 12:13

Zastava Aboridžina iznad Sidneja, ipak

Posle decenija odbijanja, vlada Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australijske države, odlučila je da dodeli sredstva za trajno postavljanje zastave Aboridžina na vrhu mosta u Sidneju u cilju pomirenja i jedinstva između starosedelačkog naroda i drugih Australijanaca, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve