Svet
21.01.2024. 13:25
R.E.

Ekstremne vrućine

Australija "gori"

termometar, vrućine
Izvor: Shutterstock

Najviši stepen upozorenja na ekstremne vrućine na snazi je drugi dan u delovima Zapadne Australije, a u nedelju je proširen i na Južnu Australiju, dok su područja Kvinslenda i Novog Južnog Velsa pod "ozbiljnim" upozorenjima.

Agencija je takođe upozorila na povećan rizik od izbijanja šumskih požara.

U zapadnim oblastima Pilbara i Gaskojn za nedelju su najavljene temperature do 40 stepeni Celzijusa, dok bi, prema prognozama, temperatura u rudarskom gradu Paraburdu mogla da dostigne 48 stepeni Celzijusa.

Na istočnoj obali, u prestonici Novog Južnog Velsa, Sidneju živa u termometru mogla bi da pokaže 40 stepeni Celzijusa, skoro 10 stepeni iznad prosečnog maksimuma za ovo doba godine.

Visoke temperature povećale su rizik od šumskih požara u nekim područjima, navodi meteorološka agencija i dodaje da Australija prolazi kroz vremenski fenomen El Ninjo, koji se obično povezuje sa ekstremnim pojavama kao što su šumski požari i suše.

Poslednje dve sezone požara u Australiji su umerene u poređenju sa "crnim letom" 2019-2020. godine, kada su u požarima koji su uništili područje veličine Turske, stradale 33 osobe, navodi Rojters.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve