Život
13.09.2023. 04:05
R.E./Klima 101

Pakao na zemlji

"Klimatski slom je počeo": Iza nas je najtoplije leto u istoriji

Visoke temperature
Izvor: Shutterstock

Od juna do avgusta, planeta Zemlja doživela je najtoplije leto otkako se vodi evidencija, obeleženo surovim toplotnim talasima i šumskim požarima.

Srednja globalna temperatura iznosila je 16,77 °C, što je za 0,66 °C više od dugogodišnjeg proseka (1991-2020), saopštila je Služba za klimatske promene Kopernikus.

"Naša planeta je upravo pretrpela sezonu ključanja – najtoplije leto u istoriji merenja", kazao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš.
 

"Klimatski slom je počeo. Naučnici dugo upozoravaju šta će osloboditi naša zavisnost od fosilnih goriva."

Vrućine su harale kako severnom Zemljinom poluloptom (na kojoj je bilo leto), tako i južnom na kojoj je bila zima.

Prema naučnim uvidima, "uzavrelost" je, pored antropogenih klimatskih promena, uslovila i jedna prirodna pojava, El Ninjo. Fenomen, čiji je razvoj proglašen početkom juna, kvazi-periodično zagreva vode Tihog okeana, ali je njegovo delovanje na klimu prostorno znatno šire.

Uz srednju globalnu temperaturu od 16,82 °C, mesec za nama plasirao se kao najtopliji avgust od četrdesetih godina prošlog veka. Podaci pokazuju da je bio za 0,31 °C topliji od prethodnog rekordera, avgusta 2016.

Ali nije samo to u pitanju.

Avgust 2023. zapravo je drugi najtopliji mesec u poslednje 83 godine, a Zemlja je bila toplija samo tokom jula – opet ove godine. Rekordno toplim ovogodišnjim julu i avgustu prethodio je jun, koji je takođe najtopliji jun koji smo izmerili do sada.

Svet je, tokom sva tri protekla meseca, bio topliji za oko 1,5 °C nego u predindustrijskom razdoblju.

Uz tako poražavajuć "letnji" bilans, eksperti naglašavaju da bi i ova godina u celini mogla da zaradi epitet najtoplije.

"Globalni temperaturni rekordi nastavljaju da padaju u 2023. godini", izjavila je Samanta Burges, zamenica direktora u Kopernikusu.

"Godina se trenutno rangira kao druga najtoplija, samo 0,01 ºC iza 2016, a ostalo nam je još četiri meseca do kraja."
 

"Treba napomenuti da se sve ovo dešava pre nego što osetimo potpuni uticaj zagrevanja El Ninja, koji se uobičajeno odigrava u drugoj godini nakon što se razvije", dodao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas,, prenosi Klima 101.

Raniji izveštaji ukazuju na 98 odsto verovatnoće da barem jedna od narednih pet godina bude najtoplija u istoriji merenja i 66 odsto verovatnoće da se tokom barem jedne od njih privremeno prekorači prag globalnog zagrevanja od 1,5 °C u odnosu na prosek u drugoj polovini devetnaestog veka.

Ali to ne znači automatski potpuni neuspeh Pariskog sporazuma zato što se navedena donja granica za zauzdavanje porasta temperature odnosi na mnogo duži vremenski period.

Usled rastućih emisija gasova sa efektom staklene bašte, ne zagreva se samo atmosfera već i voda, s obzirom na to da okeani zarobljavaju oko 90 odsto viška toplote nastale sagorevanjem fosilnih goriva.

Srednje globalne temperature površine mora nastavile su da rastu i u avgustu, a neuobičajeno visoke temperature beleže se još od aprila. Posebno zabrinjava što su mora svakog dana od 31. jula do 31. avgusta 2023. bila toplija od prethodnog rekorda iz marta 2016.

Ovo dalje implicira da je površina mora, sa srednjom temperaturom od 20,98 °C u mesecu za nama, bila najtoplija do sada.

Prema rečima Antonija Gutereša, i dalje možemo da izbegnemo najgore posledice klimatskog haosa, ali ne smemo da izgubimo ni jedan trenutak.

"Lideri moraju da se ‘zagreju’ za klimatska rešenja", poručio je on.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako Šveđani koriste klimatske promene: Vinogradi gde ih nekad nije bilo
Vinograd, grožđe

Na obali Severnog mora

21.08.2023. 04:10

Kako Šveđani koriste klimatske promene: Vinogradi gde ih nekad nije bilo

Zahvaljujući klimatskim promenama koje omogućavaju topliju i dužu sezonu rasta i sa novim sortama grožđa prilagođenim podneblju juga Švedske, u toj zemlji se polako razvija proizvodnja vina.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve