Svet
05.10.2021. 11:34
Tanjug

Mogu slobodno da putuju

Britanija se otvara: Vakcinacija dala rezultate

koronavirus u Britaniji
Izvor: EPA / NEIL HALL

Vakcinacija u Velikoj Britaniji, kada se pogleda broj preminulih od posledica virusa korona, dala je izuzetno dobre rezultate što je omogućilo i da ova zemlja počne da se otvara, ukinute su do skora obavezne mere i Britanci sada mogu slobodnije da putuju.

Kako je ispričala ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović za Tanjug, prvu dozu vakcine primilo je gotovo 90 odsto građana u toj zemlji, a drugu, koja obezbeđuje imunizaciju, primilo je oko 83 odsto građana.

U tom kontekstu, u ovom trenutku Velika Britanija se najviše bavi vakcinacijom mladih, odnosno starosti od 16 i više godina, kaže Joksimović i dodaje da je na redu ciklus vakcinacije dece od 12 do 15 godina uz saglasnost roditelja.

"Broj onih koji se zaražavaju na dnevnom nivou jeste veliki, oko 35.000, međutim broj preminulih, u odnosu na one slike koje smo videli tokom prethodne godine, značajno je manji", kaže Joksimović.

Kako je navela, protekle sedmice broj preminulih je bio između 33 i 121, dok je prošle godine ta brojka bila iznad 1.500 dnevno.

"Na osnovu toga vidimo da je vakcinacija dala izuzetno dobre rezultate, a i broj hospitalizovanih je izuzetno nizak u ovom trenutku tako da ne postoji nikakav pritisak na Nacionalni zdravstveni sistem", navodi Joksimović.

Prema njenim rečima, u tom kontekstu Velika Britanija je počela da se otvara, a ukinute su i mnoge do sada obavezne mere.

Vakcine
Izvor: EPA / NARONG SANGNAK

Joksimović kaže da zaštitna maska više nije obavezna u zatvorenom prostoru, već je pitanje slobodnog izbora, a dozvoljeno je i sedenje unutra u većim grupama.

Ozbiljnije promene su vidljive i kada je reč o putovanjima, kaže Joksimović i dodaje da je najavljeno da će u narednim danima broj od 54 zemalja koje se nalaze na crvenoj listi pasti na devet.

"Na crvenoj listi su bile visoko rizične zemlje u vezi sa brojem inficiranih i iz tih zemalja po dolasku je moralo da se provede po 10 dana u hotelskom karantinu", podseća Joksimović.

Dodaje i da će se druge dve liste - zelena i Amber lista, spojiti te da će Britanci koji su vakcinisani moći u te zemlje da odlaze i vraćaju se čak i bez ulaznog testa.

Vakcinisani Britanci će po povratku u zemlju morati da se kontrolišu samo drugog dana po dolasku.

"Tako da sada vlada pomama za turističkim aranžmanima jer posle dužeg vremena Britanci će moći da odu normalno na odmor", kaže Joksimović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vakcine manje uspešne kod osoba sa slabim imunitetom
vakcine

Studija pokazala

04.10.2021. 17:05

Vakcine manje uspešne kod osoba sa slabim imunitetom

Antikovid vakcine su manje efikasne kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, pokazale su tri manje italijanske studije, a istraživači kažu da je tim ljudima potrebno dati buster doze.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
4°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve