Svet
20.01.2022. 13:05
Tanjug

Nastavljaju istragu

CIA saopštila da li Rusija stoji iza "Havana" sindroma

Glavobolja, vrtoglavica
Izvor: Shutterstock

Većina slučajeva takozvanog “Havanskog sindroma” može se objasniti ekološkim uzrocima, nedijagnostikovanim zdravstvenim stanjima ili stresom, a ne akcijama preduzetim od strane neke inostrane sile, objavio je u četvrtak list “Njujork tajms” pozivajući se na zvaničnike američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Većina od 1.000 slučajeva "Havanskog sindroma" koje su pregledali američki istražitelji su objašnjivi i pokazuju da je malo verovatno da je misterioznu bolest izazvala Rusija ili neki drugi strani protivnik, naveli su zvaničnici CIA za taj list opisujući privremene nalaze istraživanja.

Saopšteno je i da CIA nastavlja istragu o više od dvadeset neobjašnjivih slučajeva, odnosno o navodnoj misterioznoj bolesti koja je pogodila američke diplomate, zvaničnike i članove njihovih porodica u inostranstvu - Beču, Parizu, Ženevi i Havani.

Pored tih slučajeva, još jedan značajan broj ostaje neobjašnjen, citirao je “NJujork tajms” analizu jednog zvaničnika CIA.

Ovaj sindrom je prvi put privukao pažnju javnosti 2016. godine nakon što se više desetina diplomata u američkoj ambasada u Havani požalilo na migrene, mučninu, loše pamćenje i vrtoglavicu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Havana sindrom i u ambasadi SAD u Berlinu
Berlin, Nemačka

Pokrenuta istraga

09.10.2021. 18:05

Havana sindrom i u ambasadi SAD u Berlinu

Policija u Berlinu saopštila je da je pokrenuta istraga nakon što je osoblje američke ambasade prijavilo simptome takozvanog Havana sindroma.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve