Svet
29.05.2023. 15:13

BBC javlja

Čitava sela u Darfuru su spaljena

ukrajina, 29. 5. 2023.
Izvor: EPA / OLEG PETRASYUK

Čitava sela u sudanskom regionu Zapadni Darfur spaljena su do temelja, dok humanitarne agencije upozoravaju da je region na ivici "humanitarne katastrofe", prenosi BBC.

 

Zbog pljački i uništene vitalne infrastrukture mnogi su ostali bez pristup

ani, čistoj vodi i lekovima.

Primirije između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) dovelo je do zatišja oko sudanske prestonice Kartum.

Borbe su, međutim, nastavljene u Darfuru, gde sukobi ulaze u sedmu sedmicu i čitav region je, čini se, upao u haos.

Ljudi koji nisu u mogućnosti da napuste zaraćeno područje počeli su da kopaju rovove oko svojih naselja i da postavljaju barikade da bi odbili paravojne milicije koji uništavaju sve što im se nađe na putu, opisali su za Bi-Bi-Si očevici sa terena.

Satelitski snimci do kojih je došao Bi-Bi-Si potvrđuju da je selo Abu Adam, u blizini Njale u Južnom Darfuru u potpunosti spaljeno, pošto se crni obrisi paljevine mogu videti iz svemira.

Sama Njala je pogođena restrikcijama struje i teško je stupiti u kontakt sa ljudima u gradu. Komunikacije su uglavnom prekinute. Ali lokalna novinarka, Esa Dafalah, uspela je da prenese poruku BBC-u.

"RSF je upao u grad sa desetinama kamioneta sa puškama i velikim brojem motocikala", rekla je ona.

"Bolnica je ispražnjena zato što se nalazila u borbenoj zoni, većina apoteka je opljačkana. Sve stambene četvrti u Njali potpuno su blokirane barikadama i rovovima, tako da milicije ne mogu da uđu", dodala je.

Lokalni aktivista iz Njale rekao je da više od 600.000 interno raseljenih lica, koji su se u potpunosti oslanjali na humanitarnu pomoć, nije primilo nikakvu pomoć 40 dana zbog borbi koje traju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve