Svet
26.11.2021. 11:48
Tanjug

Oprez

Crna Gora odlaže uvođenje kovid potvrda

Zastava Crne Gore
Izvor: Shutterstock

U Crnoj Gori je odloženo obavezno posedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu takve odluke, saopštila je danas ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić rekao je da u pitanju afirmacija ljudskih prava i sloboda, te da je potrebna međuresorska saradnja.

"Svi smo na istom zadatku, poštovanje Ustava je naš primarni zadatak. Zato smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrda u javnoj upravi, iako mnogo indikatori ukazuju da za tim postoji potreba", rekao je Marić na zajedničoj pres konferenciji.

On je saopštio da nisu mogli da daju pozitivno mišljenje za uvođenje radikalnijih mera, poput kovid potvrda za javnu upravu.

Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima - kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna COVID potvrda, bi trebalo da bude uslov za ulazak i u dečije igraonice, verske objekte, teretane, bioskope, pozorišta i koncertne hale.

"Zabrana novogodišnjih koncerata donešena je ranije i ostaje na snazi. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći", rekla je ministarka.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić saopštio je da je broj novozaraženih korona virusom u Crnoj Gori u poslednje dve sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije.

U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba primio je Sinofarm vakcinu, njih 63 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novo pravilo za kovid propusnice u EU
Kovid propusnice

Važiće od januara

25.11.2021. 20:05

Novo pravilo za kovid propusnice u EU

Evropska komisija predložila je da se upotreba sertifikata o vakcinaciji ograniči na devet meseci od primanja poslednje doze primarne vakcinacije, a da se važenje dokumenta automatski produžava dobijanjem buster doze vakcine protiv Kovid-9.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve