Vesti
22.11.2021. 10:51
Tanjug

Gradonačelnik

Radojičić: Smanjenje broja novozaraženih uticaj kovid propusnica

Zoran Radojičić
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

U Beogradu je bar jednu dozu vakcine primilo 61,88 odsto punoletnih, dve doze 59,43 odsto, a sve tri doze vakcine primilo je skoro 30 procenata gradana, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ocenio da je pravi trenutak da deca ponovo krenu u škole.

Radojičić je rekao da se učenicima moraju obezbediti, što je moguće bolji uslovi da školsku godinu završe bolje nego prethodnu, ali i da se treba voditi racuna o epidemijskoj situaciji.

On je gostujući na RTS-u naveo da je, prema podacima koje ima iz predškolskih ustanova, u novembru bilo pozitivno 233 dece, 203 zaposlena i 707 roditelja, te istako da su rezultati značajno bolji u odnosu na prošli mesec.

Poručio je da je, ukoliko se cela situacija sa predškolskim ustanovama preslika na škole, pravi trenutak da se deca ponovo vrate u školske klupe, ali da se situacija mora pratiti.

"Nema modela u Evropi i u svetu za koji bi mogli da kažemo ''ovaj je idealan''. Imamo primere veoma striktnih, veoma drastičnih mera, a s druge strane imamo vrlo liberalnih. I jedna i druga opcija nije se pokazala kao idealna i zato je ova neka srednja koju mi koristimo možda dobra", rekao je Radojičić.

Govoreći o kovid propusnicama, Radojicic je naveo da su komunalni milicionari i sanitarni inspektori na terenu i da vredno rade svoj posao.

Istakao je da su prethodnog vikenda na terenu bile 22 ekipe, 49 komunalnih milicionara, 12 inspektora gradskih i 24 sanitarna inspektora.

Prilikom kontole, kaže on, ekipe su obišle 890 objekata i proverila 435 prevoznih sredstava – autobusa, tramvaja.

Takođe, naveo je da je od 25. oktobra iskontrolisano 15.800 objekata, a da je od kazni naplaćeno preko 11 miliona dinara.

"Nije cilj da kažnjavamo, ali jeste cilj da pošaljemo jasnu poruku da jednostavno moramo da se pridržavamo mera i vidimo da su te mere na odredeni način i dale rezultate", naglasio je gradonačelnik.
 

Na pitanje o imunološkoj situaciji, on je odgovorio da je u Beogradu bar jednu dozu dobilo 61,88 odsto punoletnih, a dve doze 59,43 odsto njih, kao i da je sve tri doze vakcine primilo skoro 30 odsto sugrađana.

Dodao je da je prethodnih dana, 605 onih koji su dobili prvu dozu i 973 onih koji su dobili drugu dozu, te istakao da se broj vakcinisanih povećao od kako su pooštrene epidemiološke mere.

"Od 27. oktobra 180.000 novih doza je aplicirano, što govori o tome da je otprilike oko tri do četiri puta povećan taj stepen novovakcinisanih u periodu otkako su uvedene propusnice, tako da sigurno da je to jedan od razloga. Što je još važnije, ovaj broj smanjenja novozaraženih je skoro sigurno i uticaj kovid propusnica", naveo je Radojičić.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vakcinacija u Srbiji: Na 7.000 datih doza jedna nuspojava
vakcina, vakcinacija, vakcine

Istraživanje pokazalo

21.11.2021. 20:16

Vakcinacija u Srbiji: Na 7.000 datih doza jedna nuspojava

Na sedam miliona doza primenjenih vakcina protiv kovida 19 u Srbiji, zabeleženo je 1.169 neželjenih reakcija, izjavila je predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Jelena Mitrašinović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve