Svet
16.03.2023. 19:45
Beta

Crna Gora

Milo Đukanović raspustio parlament

crna gora
Izvor: Shutterstock

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović raspustio je skupštinu Crne Gore što je uvod u raspisivanje vanrednih parlamentranih izbora na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku.

Pravnici nisu bili u javnim nastupima saglasni da li Đukanović treba da postupi u skladu sa spornim zakonom čija je ustavnost upitna.

"Raspušta se 27. saziv Skupštine Crne Gore. Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore stupa na snagu danom donošenja. Ovaj ukaz biće objavljen u Službenom listu Crne Gore", navodi se u Ukazu.

U saopštenju Đukanovićevog kabineta navodi se da je ukaz donešen na osnovu člana 92 tačke 3 Ustava Crne Gore.

Rok za formiranje nove vlade, čiji je mandat za sastavaljenje dobio poslanik i bivši diplomata na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku ističe danas u ponoć.

Lekić je obavestio predsednike stranaka da nema većinu za formiranje vlade jer nema podršku četiri poslanika pokreta Crno na belo premijera Dritana Abazovića.

Đukanović je ranije rekao da je izbor Lekića pravno problematičan, ali je deo pravnog sistema, sve dotle dok ga Ustavni sud ne suspenduje.

"Sada ozbiljno razmatram sa stručnjacima za ustavno pravo ovakav Zakon o predsedniku. Imaću do 16. marta jasan stav koji će biti, sigurno, u skladu sa Ustavom", rekao je Đukanović pre nekoliko dana.

Izmenama Zakona o predsedniku Republike, Skupština preuzima deo nadležnosti šefa države u predlaganju mandatara za sastav vlade.

Đukanović je prvo odbio da potpiše izmene tog zakona, ali je nakon što je parlament i pored oštrog protivljenja međunarodne zajednice koja je zapretila suspenzijom pregovora sa Evropskom unijom, ponovo usvojio to zakonsko rešenje, stavio potpis jer je bio obavezan po Ustavu.

Inicijativa za ocenu ustavnosti tog akta je pred Ustavnim sudom koji je postao funkcionalan nakon izbora troje sudija tek 27. februara.

Vladi premijera Dritana Abazovića je izglasano nepoverenje u avgustu 2020. nakon što je sa Srpskom pravoslavnom crkvom potpisao Temeljnji ugovor.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I influenser u trci za predsednika, ukupno sedam kandidata
Izbori

Crna Gora

03.03.2023. 23:10

I influenser u trci za predsednika, ukupno sedam kandidata

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore jednoglasno je potvrdila kandidaturu influensera Jovana Radulovića Jodžira, tako da zvanično u predsedničku trku za izbore 19. marta ulazi sedam kandidata.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve