Svet
27.09.2022. 14:11
Beta-AP

Transport ruskog gasa

Curenja na naftovodima Severni tok - sabotaža?

gasovod-2.jpg

Danska premijerka Mete Fredriksen izjavila je da ne može da isključi sabotažu posle primećenih slučajeva curenja na naftovodima Severni tok jedan i dva koji treba da prevoze ruski gas ispod Baltičkog mora do Evrope. 

Premijerka je ovo izjavila pošto su u ponedeljak i utorak primećeni simultani problemi na ta dva gasovoda koja treba da prevoze ruski gas preko Baltičkog mora do Evrope.  

Takođe, i Kremlj je izrazio zabrinutost zbog curenja na tim gasovodima uz ocenu da ne treba isključiti nijednu pretpostavku, uključujući i sabotažu.

"Izrazito smo zabrinuti zbog tih vesti", rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Na pitanje novinara da li je moguće da se radi o sabotaži, on je odgovorio da se ni jedna opcija ne može iskljućiti.

Švedske vlasti saopštile su da su izdata upozorenja zbog dva slučaja curenja gasovoda Severni tok jedan u švedskim i danskim vodama, i to dan pošto je prijavljeno curenje na gasovodu Severni tok dva. Oba gasovoda trenutno ne rade, ali se u cevima nalazi gas.

Danska je odmah stavila u stanje pripravnosti svoju energetsku infrastrukturu uz ocenu da je još rano da se kaže šta su uzroci tih simultanih incidenata. Vlasti pokušavaju da utvrde uzrok misterioznih curenja i pada pritiska na gasovodima.

Danska premijerka je govorila prilikom otvaranja novog gasovoda koji povezuje Norvešku sa Poljskom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve