Svet
19.01.2022. 13:05
Tanjug

Velika Britanija

Da li će "partijanje" Džonsonu doći glave?

boris džonson 19. 1. 2022.
Izvor: Shutterstock

Britanski premijer Boris Džonson pokušaće pred parlamentom da učvrsti premijersku poziciju nakon pobune i dela poslanika njegove Konzervativne stranke, koji su ljuti zbog serije žurki u Dauning stritu tokom lokdauna.

Džonson je trenutno suočen sa pozivima da podnese ostavku nakon serije otkrića o okupljanjima u Dauning stritu tokom lokdauna povezanog sa kovidom-19, podseća agencija Rojters.

On se u više navrata izvinio zbog okupljanja, navodeći da nije znao za mnoge događaje, iako je 20. maja 2020. godine prisustvovao jednom događaju, za koji je, kako tvrdi, mislio da je radnog karaktera.

Ako 54 od 360 konzervativnih poslanika u britanskom parlamentu napiše pismo o nepoverenju Džonsonu i dostavi ga Grahamu Brediju, predsedniku uticajnog Komiteta 1922, onda će biti održano glasanje kojim bi se mogla osporiti njegova liderska pozicija u stranci.

Čak 20 konzervativnih poslanika, koji su osvojili svoja mesta na opštim izborima 2019. godine, planiraju da podnesu pisma o nepoverenju, preneo je britanski “Telegraf”.

Analiza lista "Tajms" pokazala je da je 58 konzervativnih poslanika kritikovalo premijera.

Pisma su poverljiva, tako da je predsedavajući Komiteta jedina osoba koja zna koliko ih je poslanika zapravo napisalo.

Džonson će se  obratiti parlamentu, nakon što će njegov kabinet, kako se očekuje, odobriti planove za ukidanje ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja kovida u Engleskoj

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Boris Džonson: Izvinjavam se zbog "partijanja"
Boris Džonson, 8. 12. 2021.

Skandal

08.12.2021. 22:05

Boris Džonson: Izvinjavam se zbog "partijanja"

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izvinio se zbog video snimka na kojem se vidi kako se njegovo osoblje smeje zbog izveštaja o žurki u Dauning stritu 10, tokom strogog kovid lokdauna 2020. godine, rekavši da je besan jer mu je rečeno da uopšte nije bilo žurke.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve