Svet
28.10.2022. 13:58
R. E.

Premijer Velike Britanije

Da li će Riši Sunak pokazati da je "veći Englez od Engleza"?

1
Izvor: Beta / AP / Frank Augstein

Kada je početkom septembra Liz Tras izabrana za lidera torijevaca, a potom i za premijerku Velike Britanije, mnogi su, iako su se pitali "ko je uopšte ona“ i "čime zaslužuje“ da dođe na tu poziciju, komentarisali kako je bilo dovoljno videti ko joj je bio glavni protivkandidat za čelnu poziciju konzervativne stranke. Bio je to Riši Sunak, dosadašnji ministar finansija, poreklom Indijac.

A Sunak se tek ni po čemu nije uklapao u profil klasičnog britanskog konzervativca, ni po poreklu, ni po obrazovanju... Pomalo ironično deluje da, zapravo, na čelo partije koja je, istorijski gledano, bila jedan od glavnih čuvara i zagovornika opstanka britanske imperije, dok se u ekonomskom smislu zalagala za protekcionizam, dolazi Azijat, Hindus čiji su roditelji emigrirali u Britaniju ’60-ih godina prošlog veka iz istočne Afrike.

Prema nekim ocenama, upravo te činjenice ukazuju da bi Sunak mogao, u želji da se dokaže, da bude veći konzervativac od nekoga ko bi mogao da, na primer, dokaže svoje britanske korene unazad 11 vekova, sve do bitke kod Hejstingsa. Odnosno, što bi naš narod rekao, da bude veći katolik od pape.

U poslednjim danima, malo je reći kratke 44-dnevne vladavine Liz Tras, bivša premijerka bila je i tema podsmeha. Časopis "Ekonomist“ je u kolumni na drugoj strani pod naslovom "The Iceberg Lady“, opisao da Trasova "ima rok trajanja zelene salate“, aludirajući na vrstu zelene salate poznatu kao ajsberg. Politički uzor Liz Tras, premijerka iz 1980-ih Margaret Tačer, bila je naširoko poznata kao "The Iron Lady“ (Gvozdena Ledi).

Bilo je to dovoljno da tabloid "Dejli star“ dan pre nego što je sada već bivša premijerka podnela ostavku pokrene uživo praćenje glavice salate pored fotografije Liz Tras, uz pitanje: "Koja ’mokra salata’ će potrajati duže?“, da bi potom uz zvuke britanske himne svečano proglasio i pobedu glavice salate.

Sunak je za sada pošteđen takvih šala. Ali je i te kako na udaru medija, pre svega onih tabloidnih. Zameraju mu da je na vlast došao bez glasanja. "Smrt demokratije“, piše škotski "Dejli rekord“. Podsećaju mediji i da je Sunaka samo nekoliko nedelja ranije i njegova stranka odbacila kao kandidata. Izabrali su, međutim, Trasovu, pa se opravdano može postaviti pitanje da li su i tada bili u krivu.

"San“ ga je čak na naslovnoj strani predstavio sa svetlećim mačem junaka iz "Ratova zvezda“ i naslovom „Neka sila bude s tobom, Riši“, aludirajući na njegovu raniju izjavu kako je kao dete želeo da bude džedaj vitez.

Drugi su se pak više pozabavili njegovim bogatstvom, za koje pre svega treba da zahvali tastu, s obzirom na to da je njegova supruga ćerka indijskog milijardera Narajane Mirtija, osnivača kompanije "Infozis“. Bogatstvo bračnog para Sunak procenjuje se na oko 730 miliona funti.

Sve to, naravno, može za Sunaka biti samo dodatni motiv da radi, kako je najavio, "dan i noć“ kao 57. britanski premijer.

U prvom obraćanju ispred Dauning strita 10 Sunak je ocenio da je njegova prethodnica napravila neke greške, ali i da one "nisu nastale iz loše volje ili namera, upravo suprotno“.

"Ali, svejedno, to su bile greške. Izabran sam za lidera Konzervativne partije i premijera da popravim greške koje su napravili moji prethodnici. Taj posao kreće odmah“, istakao je Sunak.

Dodao je da je tokom mandata ministra finansija činio sve što je mogao "da zaštiti građane i firme“, navodeći da neće sledećoj generaciji ostaviti dug.

"Ujediniću našu zemlju, i to ne rečima, već delima. Radiću dan i noć“, poručio je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin nije čestitao novom britanskom premijeru
1

Rat u Ukrajini

26.10.2022. 14:38

Putin nije čestitao novom britanskom premijeru

Ruski predsednik Vladimir Putin nije čestitao novom britanskom premijeru Rišiju Sunaku preuzimanje dužnosti jer je Velika Britanija "neprijateljska" zemlja, saopštio je Kremlj.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve