Svet
25.10.2022. 11:04
R. E. / Rojters

Riši Sunak

Šta znamo o novom britanskom premijeru

1
Izvor: Beta / AP / Aberto Pezzali

Riši Sunak postao je u ponedeljak najmlađi britanski premijer u više od 200 godina parlamentarizma u toj zemlji.

Prvi put je izabran u parlament 2015. godine, a pre manje od dva meseca je izgubio u trci za lidera Konzervativne stranke od Liz Tras.

Sunak je bivši ministar finansija u vladi Borisa Džonsona i jedan od najbogatijih političara u Vestminsteru, ali nikada nije javno govorio o tome na koliko je procenjena njegova imovina, piše "Rojters".

Njegove pristalice kažu da je pouzdan čovek koji bi mogao da obnovi kredibilitet Velike Britanije kod investitora koji su prodavali britanske obveznice i funte, pošto je Tras objavila svoj mini-budžet koji je, bez pokrića, predviđao velika smanjenja poreza.

Opoziciona Laburistička stranka verovatno će ga prikazivati kao pripadnika superbogate elite, koja ne razume s čime se bore milioni Britanaca dok zemlja klizi prema recesiji, pritisnuti rastućim troškovima hrane i energije.

Riši Sunak je rođen u Sautemptonu 1980, a njegovi roditelji su poreklom iz Pandžaba. Biće prvi britanski premijer indijskog porekla i prvi premijer koji nije belac.

1
Izvor: Beta / AP / Aberto Pezzali

Imao je privilegovano obrazovanje i treći je po redu premijer koji je studirao politikologiju, filozofiju i ekonomiju na Oksfordu, nakon Dejvida Kamerona i Liz Tras.

Tokom kampanje za lidera stranke, govorio je o tome kako je pomagao svojoj majci, koja je bila vlasnica apoteke, u vođenju knjigovodstva.

Od 2001. do 2004. godine, Sunak je bio analitičar "Goldman Saksa", a kasnije je bio partner u dva hedž fonda.

Oženjen je Akšatom Murti, ćerkom indijskog milijardera, zbog čega su neke pripadnici njegove stranke zabrinuti da je previše udaljen od svojih birača, od kojih neki, zbog rastuće inflacije, moraju da biraju da li će jesti ili se grejati.

Tokom kampanje za izbor za lidera stranke, često je pominjao svoje dve ćerke u kontekstu klimatskih promena i navodio da su njih dve "eksperti po tom pitanju".

Inače, Sunak je u stranci brzo napredovao, a 2020. je postao jedan od najmlađih ministara finansija.

Kada je pandemija kovida-19 pogodila Veliku Britaniju, odustao je od konzervativne politike male države i jako zadužio državu, otklonivši rizik od ekonomske depresije.

Tako je postao jedan od najpopularnijih političara u zemlji, hvaljen što je pomogao preduzećima i radnicima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Boris Džonson se vratio sa odmora, a sa njim i glasine...
Boris Džonson

Velika Britanija

22.10.2022. 21:05

Boris Džonson se vratio sa odmora, a sa njim i glasine...

Bivši britanski premijer Boris Džonson vratio se danas u London sa odmora podstičući nagađanja o njegovoj mogućoj kandidaturi za britanskog premijera, posle ostavke njegove naslednice Liz Tras posle samo 44 dana na vlasti.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve