Svet
18.06.2021. 17:46
Tanjug

Upozorenje SZO

Delta soj polako postaje dominantan

Koronavirus, pandemija
Izvor: EPA / ALEX PLAVEVSKI

Delta soj kovida-19, koji je prvo otkriven u Indiji, polako postaje dominantan soj korona virusa u svetu, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Velika Britanija je izvestila o povećanju infekcija delta sojem, dok nemački zdravstveni radnici predviđaju da će vrlo brzo postati dominantan soj u Nemačkoj uprkos povećanju u broju vakcinisanih, preneo je Rojters.

"Delta je na dobrom putu da postane dominantan soj u svetu zbog velike zaraznosti", izjavila je glavna naučnica u SZO Soumja Svaminatan.

Zvaničnici SZO su naveli da je Afrika ostala kontinent koji zadaje brigu, iako je tamo zabeleženo oko pet odsto novih infekcija i oko dva odsto smrtnih slučajeva u svetu.

Slučajevi su se udvostručili u Namibiji, Sijera Leoneu, Liberiji i Ruandi prošle nedelje, rekao je jedan od šefova SZO za hitne slučajeve Majk Rajan, dok je pristup vakcinama i dalje mali.

"Putanja je vrlo, vrlo zabrinjavajuća. Surova realnost je da smo u eri brojnih sojeva sa visokom zaraznošću ostavili veliki broj stanovnika planete, ranjivu populaciju Afrike, nezaštićenu vakcinama", kazao je Rajan.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I kriza i korona, ali se automobili ipak kupuju
Automobili

Neverovatan skok

17.06.2021. 15:06

I kriza i korona, ali se automobili ipak kupuju

Prodaja novih automobila u Evropi nastavila je rast u maju 2021, treći mesec zaredom, oporavljajući se od prošlogodišnjeg strmoglavog pada izazvanog merama zatvaranja pandemije koronavirusa, prema današnjim podacima Evropske asocijacije proizvođača i prodavaca automobila (ACEA).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve