Svet
14.07.2021. 13:43
R.E./Independent

Toplotni talas

Dolina smrti postavlja nove rekorde

w_56279761-1.jpg
Izvor: EPA / ETIENNE LAURENT

Toplotni talas koji je zahvetio većinu zapada SAD, u nedelju je doživeo vrhunac u Dolini smrti, kada je prosečna dnevna temperatura bila 47 stepeni Celzijusa.

Već rano ujutru, temperatura je bila 42 stepena, najviša koja je do sada zabeležena u Severnoj Americi. Tokom dana, živa u termometru je nastavila da raste i dostigla čak 53 stepeni Celzijusa do popodneva. Izuzetno visoke temperature tokom celog dana dovele su do novog rekorda za najvišu prosečnu dnevnu temperaturu izmerenu na Zemlji, piše Independent.

Kalifornija i Nevada se trenutno nalaze u toplotnom talasu koji konstantno obara rekorde do sada izmerenih temperatura. U petak, maksimalna temperatura bila je 54 stepena, što je najviša pouzdano izmerena temperatura ikada.

Većina regiona nalazi se pod upozorenjem od ekstremnih vrućina, a izdata su i upozorenja o opasnosti po zdravljde ljudi. Mala deca i stari su pod najvećim rizikom.

Stručnjaci ove ekstremne temperature povezuju sa globalnim klimatskim promenama. Kažu da je uticaj klimatskih promena očigladan i da se najviše ogleda u tome što su bazične dnevne temperature više ne go pre nekoliko decenija, pa će tako svaki sledeći toplotni talas biti sve pogubniji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Toplotni talas izazvao stotine iznenadnih smrti (FOTO)
vrućina, sunce, 1. 7. 2021.

Kanada

01.07.2021. 22:10

Toplotni talas izazvao stotine iznenadnih smrti (FOTO)

Kanada je pogođena talasom rekordnih vrućina, a stotine iznenadnih smrtnih slučajeva se povezuju sa toplotnim talasom, saopštili su kanadski zvaničnici.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve