Svet
24.02.2024. 08:27
Beta

Podrška

Dve godine tuge: Obeležava se početak ruske invazije na Ukrajinu

1
Izvor: BETA/AP / Vadim Ghirda

U svetu će danas skupovima, sastancima i izložbama podrške Ukrajini biti obeležena druga godišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Skupovi su najavljeni u nekoliko evropskih gradova, a u Beogradu će biti danas održan Marš solidarnosti sa Ukrajinom,  otvorena izložba "Solidarnost sa Ukrajinom", a biće održana i panel diskusija "O ratu iz perspektive Ukrajinaca".

U Italiji, koja je ove godine predsedavajuća Grupom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) biće održan virtuelni samit sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u znak podrške njegovoj zemlji.

Skupovi će biti održani u nekoliko gradova kao što su Berlin i Varšava, a negde će okupljanja biti ispred ambasada Rusije.

Uoči obeležavanje te godišnjice, uvedeni su novi paketi sankcija Rusiji.

Savet Evropske unije je u petak uveo 13. paket restriktivnih mera protiv Rusije, a na listi sankcionisanih subjekata je i jedno preduzeće iz Srbije zbog zaobilaženja trgovinskih ograničenja.
 

Nove sankcije "protiv režima Vladimira Putina i odgovornih za nastavak njegovog nezakonitog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji ga podržavaju" uvedene su za 106 pojedinaca i 88 subjekata odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteteta i nezavisnosti Ukrajine.

EU je pozvala na nastavak podrške Ukrajini, pošto predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obilazeći svet traži podršku posebno vojnu.

Moskva je kao odgovor na evropske sankcije, proširila spisak političara EU kojima zabranjuje ulazak u Rusiju.

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) je takođe najavio sankcije protiv dodatnih 500 pravnih i drugih lica u Rusiji i drugde zbog rata u Ukrajini i smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru.

Druga godišnjica se dešava posle nedavne smrti protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog u zatvoru u krugu Arktika. Njegova smrt je izazvala talas skupova odavanje pošte Navaljnom ali i nezadovoljstva prema ruskim vlastima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve