Svet
11.02.2024. 17:30
Beta

Bliski istok

Egipat preti Izraelu: "Ako vojska uđe u Rafu..."

Izrael i Palestina
Izvor: EPA / HAITHAM IMAD

Egipat preti da će suspendovati mirovni sporazum s Izraelom ako izraelska vojska uđu u gusto naseljeni pogranični grad Rafa u Gazi.

Ta zemlja je uz to upozorila da bi borbe u tom gradu mogle izazvati zatvaranje glavne rute za snabdevanje palestinskih teritorija, rekla su dva egipatska zvaničnika i jedan strani diplomata.

Pretnji da se suspenduju Kempdejvidski sporazumi, kamen temeljac regionalne stabilnosti tokom gotovo pola veka, je prethodila ocena premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je neophodno slanje vojnika u Rafu kako bi se izvojevala pobeda u četvoromesečnom ratu protiv palestinske ekstremističke organizacije Hamas.
 

Više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze je pobeglo u Rafu od sukoba u drugim područjima i sada živi u šatorima i skloništima UN kraj granice.

Egipat strahuje od masovnog priliva stotina hiljada palestinskih izbeglica kojima možda nikada ne bi bilo dozvoljeno da se vrate.

Organizacije za pomoć su u međuvremenu upozorile da bi ofanziva u Rafi pogoršala već katastrofalnu humanitarnu situaciju u Gazi gde je oko 80 odsto stanovnika pobeglo iz svojih domova, a po podacima UN četvrtina populacije gladuje.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Broj stradalih ide ka 30.000
1

Pojas Gaze

11.02.2024. 12:00

Broj stradalih ide ka 30.000

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopštilo je da je 28.176 ljudi ubijeno, većinom žena, dece i mladih, na toj teritoriji od početka rata između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas, koja tamo vlada.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
04.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve