Svet
13.05.2022. 15:06
Beta

Turska

Erdogan o ulasku Švedske i Finske u NATO: "Nemamo pozitivno mišljenje"

Erdogan
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da pogled Turske na ulazak Finske i Švedske u NATO "nije pozitivan", što nagoveštava da bi Turska mogla da uloži veto na ulazak dve zemlje u NATO, čiji je Turska član.

"Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa Švedskom i Finskom, ali nemamo pozitivno mišljenje", rekao je Erdogan. 
 

Predsednik Turske je svoju izjavu objasnio navodnom podrškom Švedske i drugih skandinavskih zemalja kurdskim oružanim grupama i drugima koje Turska smatra teroristima. On je takođe optužio Grčku, isto članicu NATO, da koristi taj vojni savez protiv Turske

Istovremeno, danas je poslanicima švedskog parlamenta predstavljena bezbednosna analiza švedske Vlade, koja će za premijerku Magdalenu Anderson biti osnova za donošenje odluke o članstvu u NATO.   

U ranijem izveštaju švedske Vlade nije bilo preporuka u vezi sa ulaskom u vojni savez. Švedska ministarska spoljnih poslova An Linde rekla je poslanicima da "oružani napad ne može biti isključen" i ukazala na garancije bezbednosti koje bi NATO ponudio Švedskoj. 

Predsednik i premijer Finske saopštili su juče da podržavaju brzo prijavljivanje za ulazak u NATO. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Finska raskinula važan ugovor sa Rusijom
Rusija, Finska

Rat u Ukrajini

02.05.2022. 13:37

Finska raskinula važan ugovor sa Rusijom

Ugovor sa ruskom grupom Rosatom za izgradnju nuklearnog reaktora u severnoj Finskoj raskinut je zbog dodatnih "rizika" vezano za rusku invaziju na Ukrajinu, saopštio je konzorcijum u većinski finskom vlasništvu, koji vodi projekat.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve