Svet
10.07.2023. 14:27
Beta-AFP

Turska

Erdogan rekao pod koji uslovima će podržati ulazak Švedske u NATO

1
Izvor: Beta / AP / Francisco Seco

Ankara će podržati članstvo Švedske u NATO-u ako Evropska unija (EU) ponovo otvori pregovore Turske o članstvu u EU, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Prvo otvorimo put Turskoj da se pridruži EU, a onda ćemo utrti put za Švedsku, kao što smo uradili za Finsku", rekao je Erdogan novinarima uoči godišnjeg samita NATO-a u Viljnusu.

Pregovori između Turske i EU su u zastoju već nekoliko godina.

Turska je podnela zahtev za članstvo u Evropskoj ekonomskoj zajednici 1987. i Evropskoj uniji 1999. godine, ali su pregovori o pristupanju EU, koji su počeli 2005. godine, bili opterećeni nizom teških problema i nedostatkom entuzijazma ključnih zemalja EU.

Erdogan je danas ponovio da tursko zeleno svetlo za ulazak Švedske u Atlantski savez zavisi "od postizanja tačaka sadržanih u tripartitnom sporazumu" koji je prošle godine potpisan na samitu NATO-a u Madridu između Turske, Švedske i Finske.

Predsednik Turske i švedski premijer Ulf Kristerson sastaće se danas na završnim pregovorima o članstvu Švedske u NATO-u, uoči samita alijanse u glavnom gradu Litvanije.

Sastanak, koji je organizovao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, trebalo bi, kako se on nada, da omogući ukidanje veta Turske koja blokira ulazak Švedske u Atlantski savez od maja 2022. godine.

Predsednik Turske blokira švedsku kandidaturu optužujući Stokholm da pruža utočište turskim opozicionarima i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra "terorističkim".

Turska je uz Mađarsku jedina od 31 zemlje NATO-a koja još nije ratifikovala članstvo Švedske. Mađarska je saopštila da će dati svoj pristanak ako to učini Turska.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odobreno pristupanje Finske i Šveske u NATO
Senate Finland Sweden NATO

Senat SAD

04.08.2022. 07:28

Odobreno pristupanje Finske i Šveske u NATO

Senat Sjedinjenih Američkih Država, koji broji 100 mesta, odobrio je pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije proširenje 30-članog saveza od 1990-ih, do kojeg dolazi nakon ruske invazije na Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve