Svet
28.04.2022. 21:31
Beta

Oliver Varheji

EU: Vreme je za pregovore sa Albanjom i Severnom Makedonijom

GORDAN GRLIC RADMAN I OLIVER VARHEJI - KZN
Izvor: Beta / HINA / Lana SLIVAR DOMINIC

Evropska unija radi predano na tome da ubedi Bugarsku i Severnu Makedoniju da okončaju spor i otvore put pristupnim pregovorima u EU za Severnu Makedoniju i Albaniju, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji u Tirani.

Varheji se ovog četvrtka nalazi u Tirani posle poseta susednoj Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

On je rekao da odlaganje Brisela da počne pregovore o članstvu u EU sa vladama Tirane i Skoplja dovodi u pitanje bezbednost i poverenje u Uniju.  

Sofija je u decembru 2020. blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, insistirajući da Skoplje prvo ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom i da prizna bugarske korene makedonske nacije i jezika.

"Bezbednost EU je ugrožena i zato sada treba to da uradimo (počnemo pristupne pregovore) i poverenje u nas se dovodi u pitanje", rekao je Varheji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, prenosi agencija AP.

Ubrzavanje procesa prijema novih članova postalo je dodatno hitno za evropsku dvadesetsedmoricu posle početka ruske invazije Ukrajine.

"Krajnje je vreme da ispunimo naše obećanje i održimo prvu medjuvladinu konferenciju što je pre moguće", napisao je Varheji na Twitteru posle razgovora sa Ramom.

On se zahvalio albanskom premijeru na njegovoj čvrstoj podršci Ukrajini.

EU vođe dale su Albaniji i Severnoj Makedoniji zeleno svetlo 2020. da počnu pristupne pregovore, mada datum za početak nije bio odredjen. Pošto su zahtevi za pristup dve zemlje povezani, a za početak pristupnih pregovora treba jednoglasno odobrenje svih EU članica, veto Bugarske sprečava obe zemlje da krenu napred u procesu pridruživanja.

Rama je ranije rekao da bi Albanija mogla da krene sama u naporima da počne pregovore o pristupanju EU. Albanski premijer danas je rekao da će Albanija čekati do juna pre nego što promeni kurs i prestane u nedogled da čeka Bugarsku.

Članstvo u EU se smatra podsticajem za demokratske, političke i ekonomske reforme u nesigurnom Balkanu, navodi AP. 

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varheji saglasili su se da je sada vreme za deblokadu evropskih integracija Severne Makedonije, saopštila je vlada u Skoplju.

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku je u Skoplje došao iz Sofije, gde je u utorak učestovao na skupu na kojem je bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčevska ponovila da je uslov da Severna Makedonija započne pregovore da pre toga u Ustav uvede Bugare kao nacionalnu zajednicu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
18°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve