Svet
27.04.2022. 12:54
DPA

Koliko je realno?

Zbog čega Šrederu prete sankcije EU?

Šruder
Izvor: EPA / OMER MESSINGER

Evropska unija može da uvede sankcije bivšem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu zbog njegovih veza sa ruskom vladom, izjavio je predsednik spoljnopolitičkog odbora nemačkog parlamenta Mihael Rot.

"Koliko je Šrederov slučaj tragičan dovoljno govori to što uopšte moramo ozbiljno da raspravljamo o sankcijama jednom bivšem kancelaru koji je postao ruski energetski lobista," rekao je Rot za dpa.
 

"EU je dužna stalno da proverava ko učestvuje u ratu, ko ga opravdava i brani ili potcenjuje. Na kraju će EU i da odluči," rekao je Rot, član vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), čiji je lider svojevremeno bio Šreder. 

Šreder je već neko vreme suočen sa kritikama jer se posle napada Rusije na Ukrajinu nije povukao sa čelnih pozicija u ruskim državnim energetskim kompanijama Severni tok i Rosnjeft.

Kap koja je prelila čašu je Šrederov intervju koji je za vikend izašao u Njujork tajmsu, prvi koji je dao nekom mediju posle izbijanja rata.

Bivši kancelar je u intervjuu rat nazvao greškom, ali se nije ogradio od svog dugogodišnjeg prijatelja, ruskog predsednika Vladimira Putina.

Liderka socijaldemokrata Zaskija Esken (Saskia) je u ponedeljak zatražila od Šredera da istupi iz partije čiji je član skoro 60 godina.

"Ako već do sada nije, Šrederovo poglavlje u SPD je posle ovog katastrofalnog intervjua Njujork tajmsu završeno za sva vremena," rekao je Rot.
 

"Boli me i sramota me je pošto sam dva puta glasao za njega za kancelara," ocenio je Rot dodajući da ne snosi posledice samo SPD, već cela Nemačka.

"I zato apelujem na Šredera da ovu stranku poštedi višemesečne torture i sam je napusti, jer treba da oseti da više nije poželjan," zaključio je Rot.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sankcije i za Putinove ćerke
putin, 6. 4. 2022.

Rat u Ukrajini

06.04.2022. 17:05

Sankcije i za Putinove ćerke

SAD su uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama, kao i ćerkama Vladimira Putina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve