Svet
12.12.2022. 10:19
Beta / Radio slobodna Evropa

Brisel

Korupcionaški skandal u srcu EU: Šta će biti sa Evropskim parlamentom

Evropska unija, Evropski parlament
Izvor: Shutterstock

Hapšenja bivših i sadašnjih članova i zaposlenih Evropskog parlamenta u okviru istrage o navodnim nedozvoljenim lobističkim aktivnostima Katara osvetlila su jedan od najvećih korupcionaških skandala u srcu Evropske unije zbog čega pojedini posmatrači i evroparlamentarci pozivaju na "korenite reforme" te institucije, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Četiri osobe optužene su u istrazi zbog sumnje za podmićivanje u Evropskom parlamentu dok belgijski tužioci sumnjaju da je zalivska država pokušala da utiče na odluke parlamenta donacijama novca ili poklona, javio je BBC.

Belgijski mediji izvestili su da je reč o Kataru, čija vlada negira bilo kakvu krivicu.

Belgijski tužilac je saopštio 11. decembra da su istražitelji sumnjali da je zalivska država nekoliko meseci uticala na ekonomske i političke odluke parlamenta, posebno ciljajući na pomoćnike, a istraga tereti uhapšene za "učešće u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju".

Mada belgijske vlasti nisu imenovale optužene, potpredsednicu Evropskog parlamenta Evu Kaili je grčka socijalistička partija Pasok lišila dužnosti u parlamentu i članstva u stranci.

U okviru istrage o navodnom podmićivanju povezanim s Katarom, vlasti u Belgiji izvršile su opsežnu operaciju privođenja i ispitivanja nekoliko osoba, uključujući bivše i sadašnje članove i zaposlene u Evropskom parlamentu, napisao je Njujork tajms uz ocenu da je policijska operacija fokusirana na ono što bi mogao biti najveći skandal u istoriji Evrovskog parlamenta.

Belgijska policija je u detaljnom saopštenju navela da je u racijama na 16 lokacija u Briselu pronađen kofer sa 600.000 evra u gotovini, kao i da je zaplenila kompjutere i mobilne telefone.

Vampir iz Brisela

Šta je EU danas?

Evropska unija

Šta je EU danas?

03.08.2022. 18:20

Vampir iz Brisela

Belgijski zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, kazao je da je država koja je povezana s istragom Katar, dodajući da istraga o mogućim pokušajima uticaja na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta traje najmanje četiri meseca i da su se moguća krivična dela dogodila u tom periodu, a potencijalno i ranije.

Zvaničnik je rekao da su pored Kaili privedeni njen partner, Frančesko Đorđi, koji radi kao pomoćnik u Evropskom parlamentu, Luka Visentini, nedavno izabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata i Pjer Antonio Panzeri, bivši član Evropskog parlamenta.

Skandal će, ukazuje Njujork tajms, verovatno posramiti katarsku vladu koja je, između ostalog, kritikovana zbog eksploatacije radnika migranata koji su pomogli u izgradnji infrastrukture za Svetsko prvenstvo.

Zvaničnik katarske vlade rekao je da vlada nije upoznata s detaljima evropske istrage, kao i da je država delovala u skladu s međunarodnim zakonima i propisima.

Odluka o sprovođenju operacije hapšenja u Briselu u vreme kada je Katar domaćin Svetskog prvenstva odražava ozbiljnost istrage belgijskih tužioca o "kriminalnoj organizaciji, korupciji i pranju novca", ukazuje Tajms.

Kaili je prošlog meseca na zasedanju Evropskog parlamenta, nakon sastanka s katarskim ministrom rada, opisala Katar kao "predvodnika u radničkim pravima".

Panzeri, koji je također priveden 9. decembra, bio je član Evropskog parlamenta 15 godina do 2019, i u to vreme je predsedavao Podkomitetom za ljudska prava.

Sada je na čelu nevladine organizacije "Fight Impunity" (Borba protiv nekažnjivosti), čiji je cilj "promovisanje borbe protiv nekažnjivosti u slučaju teških kršenja ljudskih prava i zločina protiv čovečnosti". Italijanski mediji su javili da su u petak u blizini Bergama privedene Panzerijeva supruga i kćerka.

Iako je među uhapšenima najzvučnije ime potpredsednice Evropskog parlamenta, slučaj se takođe vrti oko nevladine organizacije koja je, donedavno, među članovima odbora ubrajala neke od najistaknutijih ličnosti evropske levičarske politike, ukazuje Politiko.

Kailin partner, Frančesko Đorđi, savetnik je za region Bliskog istoka i severnu Afrike u Evropskom parlamentu, osnivač je nevladine organizacije "Fight Impunity".

Pojedini italijanski mediji su takođe javili da je u okviru akcije belgijskih vlasti u Italiji priveden i Nikolo Figa Talamanka, Generali direktor druge nevladine organizacije, "No Peace Without Justice" (Nema mira bez pravde), koja je fokusirana na međunarodno krivično pravosuđe, ljudska prava i promovisanje demokratije na Bliskom istoku i severu Afrike.

Neki od počasnih članova odbora Fight Impunity su bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, bivši francuski premijer Bernar Kaznev i bivši evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos, kao i Ema Bonino, bivša liberalna evroparlamentarka i ministarka spoljnih poslova Italije.

Mogerini je dala ostavku na članstvo u odboru 10. decembra, saopštio je portparol Evropskog koledža, gde je Mogerini sada rektorka.

Hapšenja potpredsednice Evropskog parlamenta i četvoro povezanih s istragom o korupciji koja uključuje Katar izazvalo je pozive na "korenitu reformu" u toj evropskoj instituciji, ističe agencija Frans pres.

Grupa Zelenih u Evropskom parlamentu pozvala je na potpunu istragu navoda o podmićivanju od strane Katara naglasivši da je potrebno ojačati pravila Parlamenta "kako se to ne bi ponovilo".

Nakon što je objavljena informacija o hapšenjima u Briselu, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola "odlučila je da odmah suspenduje sva ovlašćenja, dužnosti i zadatke delegirani Evi Kaili u svojstvu potpredsednice Evropskog parlamenta", rekao je portparol predsednice parlamenta.

Kopredsednik grupe Zelenih pozvao je na parlamentarnu istragu i rekao da će njegova grupa "glasati protiv viznih olakšica za Katar na ovonedeljnom plenarnom glasanju".

Evropska komisija predložila je u aprilu da se građanima Katara odobri kratki boravak bez viza u bloku od 27 zemalja pod uslovom da imaju biometrijski pasoš.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evropski parlament slavi rođendan - da li znate kako je sve počelo?
eu, evropski parlament

Jubilej

22.11.2022. 08:05

Evropski parlament slavi rođendan - da li znate kako je sve počelo?

Evropski parlament je svoju prvu sednicu održao pre 70 godina. Ta sednica je bila veoma skromna, kao savetodavno telo preteče Evropske unije, Zajednice za ugalj i čelik.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve