Svet
18.01.2023. 18:35
Beta

Usvojen izveštaj

Evropski parlament uvodi sankcije za Dodika, a on odmah reagovao

Milorad Dodik
Izvor: Shutterstock

Evropski parlament usvojio je Izveštaj o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike za 2022. godinu u kojem se poziva na uvođenje ciljanih sankcija protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih destabilizirajućih aktera u BiH.

"EP ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika", navodi se u usvojenom tekstu.

U izveštaju predsednika komiteta za spoljne poslove Davida Mekalistera koji je usvojen sa 407 glasova za, 92 protiv i 142 uzdržana, pozdravlja se preporuka Evropske komisije i spremnost Evropskog saveta da se BiH dodeli status kandidata.

Apeluje se na političke aktere u zemlji da pokažu posvećenost i da preduzmu značajne korake ka članstvu u EU, u skladu sa preporukama Komisije i 14 ključnih prioriteta a Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove pozivaju se da pomognu BiH u brzom sprovođenju ključnih prioriteta i sprečavanju nazadovanja u nacionalističke politike iz prošlosti.

Ponavlja se potreba da se osigura da se prava svakog građanina, bez obzira na etničku, političku i versku pripadnost, u potpunosti poštuju u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, odlukama Ustavnog suda i preporukama Venecijanske komisije.

Napominje da je Savet u Strateškom kompasu priznao da sigurnost i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu još nisu zagarantovane i da postoji rizik od potencijalnog prelivanja sadašnjeg pogoršanja evropske bezbednosne situacije uz podsećanje  da Strateški kompas poziva na podršku suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu BiH.

U usvojenom tekstu se takođe izražava zabrinutost zbog vremena, sadržaja i načina izmena izbornog zakona BiH i ustava Federacije BiH koje je na dan izbora predložio Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, i koji rizikuju da potkopaju demokratski legitimitet i konsoliduju etnonacionalizam.

DODIK: TO JE ZNAK NEMOĆI

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da donošenje rezolucije u Evropskom parlamentu, kojom se EU poziva da mu uvede sankcije, predstavlja "znak nemoći“.

"To je uvek znak nemoći, a ne nadmoći, kako se pokušavaju predstaviti kažnjavanja politički nepodobnih država ili pojedinaca", izjavio je Dodik za novinsku agenciju Srna.

On je ocenio da se i u Evropskom parlamentu "umesto politike dijaloga i pokušaja razumevanja drugih i drugačijih, javlja politika sankcionisanja“.

"Zbog politike koju vodim nije stradao niko, BiH nije invalidnija nego što bi inače bila, evropski put nije doveden u pitanje, nije doveden u pitanje njen teritorijalni integritet, pa me živo zanima šta je inspirisalo evroparlamentarce da predlože jednu takvu meru", naveo je Dodik.

Dodao je da Evropski parlament ima pravo da izglasa šta god što smatra da je korisno, ističući da to ne znači "ni da je svrsishodno niti korisno“.

Evropski parlament usvojio rezoluciju, kojom se EU poziva da uvede sancije Dodiku i drugim visokorangiranim zvaničnicima RS, zbog, kako je navedeno, "secesionističke retorike i postupaka u BiH, uključujući i obeležavanje praznika koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim”.

"Biram da odlučujem slobodno i prema svojoj savesti, da poštujem sve pravne akte Republike Srpske i BiH. Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen, jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima", zaključio je Dodik.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Milorad Dodik - čovek koji pliva uzvodno
Milorad Dodik 4.11.2022.

Pobeda na izborima

04.11.2022. 16:05

Milorad Dodik - čovek koji pliva uzvodno

Milorad Dodik na poslednjim izborima za predsednika Republike Srpske pobedio je dva puta. Prvi put 2. oktobra kada su izbori održani. Drugi put na ponovnom prebrojavanju glasova u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, posle žalbe udružene opozicije Srpske, 25. oktobra, kada je njegov izbor potvrđen.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve