Svet
27.09.2023. 19:10
Beta-AP

Fejho nije imao većinu

Parlament je glasao, ali Španija nije dobila premijera

1
Izvor: Beta / AP / Paul White

Lider španskih konzervativaca nije uspeo da iz prvog pokušaja postane novi premijer Španije, jer, po očekivanjima, nije imao dovoljno glasova u španskom parlamentu da formira vladu.

Predsednik Narodne stranke Alberto Nunjez Fejho dobio je četiri glasa manje od neophodne, apsolutne većine glasova koja iznosi 176.

Fejho će u petak ponovo pokušati da postane premijer, a tada će neophodna većina biti manja: biće mu potrebno samo da ima više glasova "za" nego "protiv" u parlamentu u Madridu koji ima 350 poslanika.

Narodna stranka ima 137 mesta u Kongresu poslanika, više od bilo koje stranke. Ali čak i uz podršku 33 poslanika krajnje desničarske stranke Voks i dva poslanika iz malih konzervativnih partija koje predstavljaju Navaru i Kanarska ostrva, Fejho je dobio samo 172 glasa, a protiv je bilo 178.

Izbori u Španiji od 23. jula doveli su do vrlo rascepkanog parlamenta, sa 11 različitih stranaka, pa je svakoj od njih vrlo teško da dođe do vlasti.

Ako Fejho ne postane premijer ni iz drugog pokušaja, vršilac dužnosti premijera, levičar Pedro Sančez imaće šansu da ostane u palati Monkloa u Madridu.

Sančez, Lider socijalista levog centra, morao bi međutim da zadobije podršku poslanika iz grupe konkurentskih levičarskih, kao i regionalističkih i separatističkih partija iz Katalonije i Baskije.

Parlament je u utorak i u toku dana satima raspravljao o Fejhovoj kandidaturi za premijera.

Debatom je, međutim, dominirala mogućnost da Sančez, radi ostanka na premijerskoj poziciji, prihvati zahteve katalonskih separatističkih partija da Španija amnestirad stotine, možda i hiljade ljudi koji su učestvovali u neuspešnoj pokušaju secesije Katalonije 2017. godine.

Sančez, koji je pomilovao nekoliko visokih katalonskih separatista, nije se izjašnjavao o mogućnosti amnestije i samo je rekao da želi da nastavi sa "normalizacijom" odnosa sa Katalonijom u kojoj su tenzije poslednjih godina smanjene.

Međutim, vodeći katalonski separatisti rekli su da je amnestija realna mogućnost, a istovremeno su postavili uslov Sančezu da odobri referendum o nezavisnosti Katalonije ako želi da tokom eventualnog novog mandata zadrži njihovu podršku.

1
Izvor: Beta / AP / Bernat Armangue

"Niko ne zna šta će se dogoditi u ovoj zemlji ako moje nastojanje da postanem premijer ne uspe", rekao je Feho poslanicima i dodao: "Zato se čini razumnim, s obzirom na to da živimo u demokratiji, da vlada svoje dogovore ne drži u tajnosti. Ali ona ne želi da priča o njima. Transparentnost i ova vlada su nespojive."

Fejhov put do vlasti komplikuje savez njegove stranke sa ultradesničarskim Voksom, koji negira klimatske promene i protivi se feminizm. Voksovi stavovi o ponovnoj centralizaciji države anatema su za mnoge manje stranke koje predstavljaju regione - mete Voksovih nastojanja.

Fejho je u utorak tvrdio da je blizu toga da postane premijer, ali da nije voljan da plati političku cenu amnestije koju su katalonski separatisti tražili u zamenu za njihovu podršku.

Dan kasnije portparol konzervativne baskijske stranke PNV, Aitor Esteban, podsetio je Fejhoa da bi, ako želi njihovu podršku, "morao da počne da se bavi škartiranjem 33" glasa Voksa.

Esteban je dodao da bi njegova stranka radije podržala moguću amnestiju za katalonske separatiste, ako do toga dođe, nego izvesnu desničarsku koaliciju Narodne stranke i Voksa na nacionalnom nivou.

"U bazenu je kit", poručio je Esteban Fejhou. "I ta 33 glasa Voksa su vam apsolutno neophodna, i biće vam neophodna tokom čitavog mandata. A taj kit je toliko veliki da ga je nemoguće sakriti".

Ako nikakva vlada ne bude formirana pre 27. novembra, parlament će biti raspušten i novi izbori će biti zakazani za 14. januar 2024. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve