Svet
18.03.2023. 21:10
Beta

Novi protesti

Francuzi nemaju nameru da odustanu

1
Izvor: Beta/AP / Lewis Joly

Protivnici penzione reforme francuskog predsednika Emanuela Makrona nastaviće proteste ovog vikenda, predviđena su nova okupljanja i štrajkovi u zemlji koja je zapala u političku krizu od kada je vlada usvojila zakon o penzionoj reformi zaobilazeći parlament.

Dva predloga za izglasavanje poverenja vladi podneta su juče zbog njenog pribegavanja članu ustava koji dozvoljava usvajanje teksta zakona bez glasanja.

Sindikati su pozvali na okupljanja u subotu i nedelju, kao i na deveti dan štrajkova i demonstracija u četvrtak protiv te reforme čiji najsporniji deo je pomeranje starosne granice za penziju od 62 na 64 godine.

Pribegavanje članu ustava 49.3 se gotovo jednoglasno smatra neuspehom za Emanuela Makrona koji je mnogo računao na svoj politički kredit za ovu ključnu reformu svog drugog petogodišnjeg mandata. Neki strahuju da će se radikalizovati protesti.

Najmanje dve rafinerije - Petro Ineos na jugoistoku i Total Enerži na severozapadu mogle bi da budu zaustavljenje, najkasnije sutra, prema sindikatu CGT. Za sada štrajkači blokiraju isporuku goriva.

Francuski ministar industrije Roland Leskir je nagovestio u subotu da bi vlada mogla da pribegne oduzimanjem u slučaju da se ti pogoni zaustave.

Predviđena su okupljanja tokom celog vikenda na trgu Itali u Parizu, u Marseju, Brestu na zapadu, Tulonu, Monpeljeu na jugoistoku, ne računajući spontana okupljanja koja bi mogla da prerastu u nerede.

Tako su se u četvrtak i petak uveče hiljade ljudi okupile na Trgu Konkord u Parizu, nedaleko od francuskog parlamenta i predsedničke palate.

Male grupe demonstranata sukobile su se sa policijom. Prema policiji privedena je 61 osoba.

U Lionu demonstranti su upali u gradske prostorije i pokušali da ih zapale ali je policija saopštila da je brzo ugasila požar i uhapsila 36 ljudi.

Druge demonstracije su održane mirno, kao na primer u Lilu na severu zemlje.

Predlozi za  glasanje o poverenju vladi će se razmatrati u parlamentu u ponedeljak, prema izvorima u tom telu.

Protesti i štrajkovi u Francuskoj počeli su u januaru kada je počela da se pominje reforma penzija i njeno usvajanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Grčki železničari stupili u štrajk
1

Nisu bezbedni

03.03.2023. 02:05

Grčki železničari stupili u štrajk

Grčko udruženje železničara stupilo je u štrajk zbog dugogodišnjeg finansijskog zanemarivanja železnice što smatraju uzrokom sudara vozova u ponedeljak, kada je poginulo najmanje 57 osoba, a za telima se i dalje traga.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve