Svet
14.04.2024. 20:30
BETA- AFP

Nakon napada Irana

Lideri G7 izrazili "punu podršku Izraelu i njegovom narodu"

g7
Izvor: Shutterstock

Lideri zemalja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) izrazili su "punu podršku Izraelu i njegovom narodu" posle napada Irana, i potvrdili "posvećenost bezbednosti" te zemlje.

"Izražavamo solidarnost i punu podršku Izraelu i njegovom narodu i ponovo potvrđujemo našu posvećenost njihovoj bezbednosti", navodi se u zajedničkoj izjavi koju je prenelo italijansko predsedništvo posle danas održanog onlajn sastanka.

Lideri G7 su se obavezali da će ojačati međusobnu saradnju u cilju pružanja više humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

Prema izraelskoj vojsci, napad je "sprečen", dok je Iran pozdravio ono što smatra opravdanim odgovorom na izraelski napad kojim je uništen njihov konzulat u Damasku.

Grupu sedam industrijski najrazvijenjih zemalja sveta čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ratni reporter: "Sukob Irana i Izraela bio bi rat sudnjeg dana"
Hasan Haidar Diab

Intervju

13.04.2024. 02:00

Ratni reporter: "Sukob Irana i Izraela bio bi rat sudnjeg dana"

Prošlo je nešto više od šest meseci od kako je Hamas napadom na Izrael pokrenuo krvavi sukob na Bliskom istoku. Od tada, pa do dana današnjeg, svakodnevno upijamo informacije koje govore u prilog tome koliko jedan rat može da bude užasan i surov. Desetine hiljada ljudi je poginulo, gradovi su opustošeni, glad ubija podjednako surovo kao i granata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve