Svet
07.08.2022. 10:46
Beta

Eskalacija sukoba

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog nasilja u pojasu Gaze

Palestina, Izrael
Izvor: Shutterstock

Savet bezbednosti UN održaće hitan sastanak iza zatvorenih vrata u ponedeljak, 8. avgusta, da diskutuje o najnovijoj eskalaciji sukoba Izraela i palestinskog Islamskog džihada u pojasu Gaze, saopštio je palestinski ambasador u UN Rijad Mansur.

Sastanak su zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati, član SB UN, zajedno sa Kinom, Francuskom, Irskom, Norveškom, navedeno je u saopštenju direktorke za strateške komunikacije Ministarstva spoljnih poslova Emirata Afre Mahaš al-Hameli.

"Ujedinjeni Arapski Emirati su naglasili potrebu da se obnovi zatišje u pojasu Gaze, smanji eskalacija i sačuvaju životi civila", rekla je ona i dodala da Abu Dabi "izražava duboku zabrinutost za trenutnu eskalaciju i poziva na maksimalnu uzdržanost kako bi se sprečilo uvlačenje u nove nivoe nasilja i nestabilnosti".

Na sastanku u ponedeljak članovi Saveta bezbednosti razgovaraće o najnovijem razvoju događaja i kako da se "podrže međunarodni napori da se postigne sveobuhvatan i pravedan mir", preneli su izraelski mediji.

Odluka o sastanku doneta je nekoliko sati pošto se palestinska misija u UN obratila članovima SB UN i pozvala ih da, kako je navedeno u saopštenju kabineta palestinskog ambasadora "preuzmu (svoje) odgovornosti da zaustave izraelsku agresiju protiv palestinskog naroda u pojasu Gaze i obezbede međunarodnu zaštitu za palestinski narod".

Sukob Izraela i Islamskog džihada u pojasu Gaze započeo je u petak popodne izraelskim napadima iz vazduha na tu palestinsku teritoriju.

U tom najžešćem sukobu od rata u Gazi u maju 2021. poginulo je najmanje 29 Palestinaca, uključujući šestoro dece i četiri žene, a 253 je ranjeno, po podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u pojasu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Supruga Zelenskog: "Izrael nas inspiriše"
Olena Zelenski

Olena Zelenska

01.08.2022. 13:00

Supruga Zelenskog: "Izrael nas inspiriše"

Supruga predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska, izjavila je da njena zemlja vidi Izrael kao izvor inspiracije za izdržljivost, imajući u vidu da je bio dugo suočen sa napadima svojih suseda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
06.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve