Svet
15.12.2021. 10:05
Tanjug

Ništa od popuštanja

Holandija na oprezu: Nove mere zbog omikrona

Holandija
Izvor: ANP / Ramon van Flymen

Holandija će produžiti ograničenja zbog Covid-19 tokom božićnih praznika, što podrazumeva i prevremeno zatvaranje škola, rekao je holandski premijer Mark Rute.

Brzo širenje omikron soja koronavirusa, koji čini otprilike jedan odsto novih infekcija u zemlji, "razlog je za zabrinutost i oprez", rekao je Rute u izjavi za holandsku televiziju, prenosi Rojters.

Osnovne škole će se na osnovu preporuke stručnjaka zatvoriti nedelju dana ranije, pošto je rasprostranjenost infekcija i dalje najveća među decom, kako bi se pokušalo sprečavanje da ona zaraze starije članove porodice tokom Božića i tako dodatno opterete bolnice koje se bore sa rastućim brojem pacijenata.

Kako je najavio ministar zdravlja Hugo de Jonge, dodatna vakcina za poboljšanje imuniteta protiv varijante omikrona biće ponuđena svim odraslim Holanđanima pre kraja januara.

Ostale mere, koja su već na snazi od 28. novembra i podrazumevaju zatvaranje restorana, barova, neprioritetnih prodavnica i drugih javnih objekata od 17 časova do 5 sati ujutru, zabranu gledalaca na sportskim događajima i savete da se što je više moguće radi od kuće, produženi su do 14. januara.

Infekcije u zemlji sa 17,5 miliona stanovnika pale su sa rekordnih nivoa nakon uvođenja noćnog policijskog časa, ali su i dalje relativno visoke, oko 85 na 100.000 stanovnika, navodi Rojters.

Broj hospitalizovanih kovid pacijenata ostao je na najvišim novoima u ovoj godini, a bolnicama širom zemlje je naređeno da odlože sve operacije koje nisu hitne kako bi se oslobodili kreveti u jedinicama intenzivne nege.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hrvatska neće pooštravati mere zbog pojave omikrona
Koronavirus Hrvatska

"Nismo ništa planirali"

06.12.2021. 17:35

Hrvatska neće pooštravati mere zbog pojave omikrona

Iako je u Hrvatskoj zvanično potvrđeno prisustvo novog soja koronavirusa omikron, za sada nije planirano pooštravanje mera epidemiološke zaštite.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve