Svet
22.06.2021. 11:50
Tanjug

Reče Plenković

"Hrvatska je imala najmasovniji partizanski pokret"

Andrej Plenković
Izvor: REUTERS POOL / JOHANNA GERON / POOL

Premijer Andrej Plenković, koji prvi put boravi u Brezovici na obelžavnju godišnjice osnivanja prvog sisačkog odreda, izjavio je da je stvaranje demokratske Hrvatske u obruču ratne Evrope jedinstven događaj, nedovoljno priznat od istoričara.

"Hrvatska je imala najmasovniji partizanski pokret u Evropi zbog čega je Hrvatskoj osigurano istaknuto mesto među pobednicima Drugog svetskog rata", rekao je Plenović čije je obraćanje, za razliku od obraćanja predsednika Zorana Milanovića propraćeno mlakim aplauzom, preneli su hrvatski mediji.

Rekao je da je vreme da se Hrvatska suoči sa burnim vremenima Jugoslavije.

"Pod tim mislim i na zločine na Blajburgu zbog kojeg su patile brojne porodice i koje su dovele do podela. Tu mislim i na posleratne čistke, poput Alojzija Stepinca koji je spasio brojne Jevreje od smrti", rekao je Plenović.

Bitno je, kazao je, zatvoriti podele u društvu i raditi na jedinstvu koje nas je, kako je rekao, spasilo u Domovinskom ratu.

"U vremenu klimatskih promena Hrvatskoj je više nego ikad potrebno jedinstvo i pogled u budućnost. Hrabrim pogledom na prošlost treba osloboditi energiju i optimizam koji će nas voditi napred. Verujem da bi se s tim složili i oni koji su pre 80 godina krenuli u borbu protiv najvećeg zla", rekao je, između ostalog Plenković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Milanović: Dobro je što je Mladić u zatvoru, tamo je super
Zoran Milanović predsednik Hrvatske

"Neka je on tamo"

09.06.2021. 11:50

Milanović: Dobro je što je Mladić u zatvoru, tamo je super

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je potvrđenu presudu generalu Ratku Mladiću na doživotni zatvor, rekavši da je dobro što je general u zatvoru i da tamo treba da ostane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve