Svet
03.05.2023. 15:34
Beta

"Najiskrenije žalimo"

Hrvatska šalje saučešće i razmišlja o podizanju nivoa bezbednosti u školama

1
Izvor: ATAIMAGES / Marija Mladjen

Premijer Hrvatske Andrej Plenković uputio je u ime Vlade saučešće predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i porodicama stradalih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, izrazivši ožalošćenost tako velikim brojem izgubljenih dečjih života.

"Primite izraze iskrenog saučešća povodom masovne pucnjave u osnovnoj školi u Beogradu. Porodicama ubijenih izražavamo iskreno saučešće, a ranjenima želimo brzi oporavak'', piše u pismu sučešća hrvatskog premijera, prenela je njegova pres služba.

Saučešće je izrazio i hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

"U ovom teškom trenutku izražavam saučešće Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i porodicama stradalih u današnjem tragičnom događaju u Beogradu", napisao je Grlić-Radman na Twitteru.

On je poželeo brz oporavak ranjenim učenicima i zaposlenima beogradske škole.

Ministar obrazovanja Radovan Fuks istakao je u izjavi za Dnevnik Nove TV da je reč o ogromnoj tragediji i da će se sada videti šta se može učiniti da se poveća zaštita i u hrvatskim školama.

"Mislim da moramo itekako početi razmišljati o tome da se ovakve stvari ne dogode eventualno negde kod nas. Svi smo razmišljali o Americi i nekim zemljama koje nam nisu bliske. To nije nešto što se događalo na ovim prostorima", rekao je Fuks.

On se zapitao jesu li uzrok možda nove tehnologije na dečju psihu ili šire otuđenje.

"Predaćemo pismo saučešća srpskoj ambasadi da ga se uruči srpskom ministru prosvete. Najiskrenije žalimo za svakim izgubljenim životom", rekao je hrvatski minstar.

Upitan jesu li hrvatske škole sigurne, on je odgovorio da generalno jesu, ali da će se "posle ovoga razmotriti eventualno neki drugi koraci" da bi se podigao nivo zaštite.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su jutros o oružanom napadu četrnaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni, a napadač je uhapšen.

U Srbiji je zbog te tragedije proglašena trodnevna žalost.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Izveo sam sina iz škole i doveo ga kući. Jezive su dezinformacije"
škola, ATA, 5. 3. 2023.

Pucnjava u školi

03.05.2023. 12:49

"Izveo sam sina iz škole i doveo ga kući. Jezive su dezinformacije"

"Moj sin je bio učionicu ili dve pored kabineta u kojoj je taj dečak počeo da puca, koliko znam to se desilo u kabinetu istorije. Bilo je sve šokantno", kaže pisac Dušan Nedeljković za televiziju K1, povodom pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar“ u Beogradu u kojoj je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja škole. Njegov sin ide u ovu školu i pisac je kazao da je jutros probuđen s ovom groznom vešću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve