Svet
25.02.2024. 20:00
R.E.

Planovi

Sve o vraćanju obaveznog HRVATSKOG vojnog roka

vojnik, vojska
Izvor: Shutterstock

Za obučavanje mladih vojnika u okviru najavljenog obaveznog vojnog roka, koji bi trebalo da traje tri meseca, a koji vlada hrvatska vlada namerava da uvede odabrana su četiri velika centra za obuku, kasarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, a za još dva rade se procene.

Vojne obveznike će obučavati 650 vojnih instruktora, piše "Jutarnji list", prenela je Hina. Ministarstvo obrane Hrvatske (MORH) i Glavni štab Oružanih snaga odabrali su model vojnog obučavanja mladih Hrvata.

Nisu prošla ni dva meseca od dana kada je hrvatski premijer Plenković na pitanje o uvođenju obaveznog vojnog roka rekao da to ne dolazi u obzir, ali da je moguć neki kurs do predloga Glavnog štaba da se, kako saznaje "Jutarnji list", uvede tromesečno obavezno Temeljno vojno osposobljavanje.

To je službeni naziv iako će ga kolokvijalno gotovo svi zvati obavezni vojni rok.

Prema rečima sagovornika "Jutarnjeg lista", vojno osposobljavanje bilo bi obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a devojke bi mogle da se prijave svojevoljno.

Za sada reč je samo o predlogu MORH-a i Glavnog štaba koji tek treba da usvoje vlada i Hrvatski sabor.

Kako saznaje dnevnik, u vojnim krugovima smatraju da su tri meseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tokom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika te savladavanju temeljnih vojnih veština.

Prema procenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo da bude oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem 15.000 njih moglo da završi vojno osposobljavanje, dok bi preostali deo civilno služio vojni rok zbog prigovora savesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uvodi se OBAVEZNO služenje VOJNOG ROKA? Evo koliko bi trajao
Vojska

Ministar odbrane najavio

04.01.2024. 10:40

Uvodi se OBAVEZNO služenje VOJNOG ROKA? Evo koliko bi trajao

Generalštab Vojske Srbije predložio je predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
15.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve