Svet
03.09.2021. 14:10
R.E.

Svetski program za hranu

Humanitrani letovi za Avganistan se obavljaju redovno

avganistan, 29. 8. 2021.
Izvor: EPA / STRINGER

Svetski program za hranu UN (WFP) potvrdio je da obavlja letove humanitarne pomoći iz Islamabada u Pakistanu do avganistanskih gradova Mazari Šarifa i Kandahara.

Portparol UN saopštio je novinarima da su tri aviona već sletela u Mazari Šarif od 29. avgusta, a ti letovi će omogućiti nastavak rada za 160 humanitarnih organizacija u Avganistanu.

Čak i pre nego što su talibani preuzeli vlast, Avganistan je uveliko zavisio od pomoći, sa 40 odsto BDP-a zemlje koje potiče od stranog finansiranja,prenosi BBC.

Ofanziva talibana izazvala je novi egzodus, prema agenciji UN za izbeglice, više od pola miliona Avganistanaca je interno raseljeno ove godine, a zemlja se već bori sa produženom sušom i pandemijom korona virusa koja je donela nove izazove.

Većina humanitarnih organizacija saopštila je da ima za cilj da ostane u Avganistanu kako bi tamo nastavila svoj rad, uprkos nedavnim političkim preokretima.

Među njima je i Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji je potvrdio da preuzimanje vlasti od strane talibana u Avganistanu ne menja odnos prema ovoj grupi, kao i da trenutna situacija neće izmeniti način njihovog delovanja.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU: Sarađivaćemo sa talibanima
Talibani

A priznanje?

01.09.2021. 21:28

EU: Sarađivaćemo sa talibanima

Evropska unija će morati da sarađuje sa talibanima, ali neće žuriti sa formalnim priznavanjem te islamističke militantne grupe za nove vladare Avganistana, izjavio je u izvršni direktor Evropske komisije za Aziju i Pacifik Gunar Viegand.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve