Svet
12.05.2022. 14:25
BETA-AFP

Severna Koreja

Hvalili se da kod njih nema korone, ali...

Severna Koreja, korona 12. 5. 2022.
Izvor: BETA/ AP / Lee Jin-man

Severnokorejski vođa Kim Džong Un apelovao je na uvođenje zatvaranja na nacionalnom nivou pošto je u zemlji utvrđen prvi slučaj kovida-19 od početka pandemije, javili su zvanični mediji.

Kim je "pozvao da svi gradovi i svi okruzi u zemlji pažljivo zatvore svoje teritorije i organizuju rad i proizvodnju pošto su izolovale svaku radnu jedinicu, svaku proizvodnu jedinicu i svaku stambenu jedinicu jednu od drugih" da bi se blokiralo širenje "zloćudnog virusa", navela zvanična novinska agencija KCNA.

Posle dve godine borbe protiv pandemije uzorci uzeti u Pjongjangu kod pacijenata koji je imao temperaturu pokazuju da je zaražen varijantom omikron BA.1, navodi KCNA.

Profesor univerziteta Evha u Seulu, u Severnoj Koreji, ocenio je da situacija sa javnim zdravljem mora da je ozbiljna kada je Pjongjang javno priznao pojavu slučaja omikron soja korona virusa.

Specijalizovan sajt o vestima u Severnoj Koreji sa sedištem u Seulu, naveo je pozivajući se na izvore u Pjongjangu da su kvartovi u glavnom gradu Severne Koreje pod merama zakjučavanja već dva dana i piše o paničnim kupovinama.

Prema navodima stručnjaka, slab zdravstveni sistem u zemlji sa ekonomskim teškoćama, suočava se sa velikom epidemijom, tim više što Severna Koreja nije vakcinisala nikog od 25 miliona stanovnika, a odbila je ponude za vakcine Svetske zdravstvene organizacije, Kine i Rusije.

Severna Koreja se dugo hvalila sposobnostima da drži virus na distanci i nije SZO-u prijavila ni jedan potvrđen slučaj kovida-19.

Prema SZO, Severna Koreja je 2020. sprovela 13.259 kovid testova koji su svi bili negativni. Tokom vojne parade 2020, Kim Džong Un je zahvalio građanima i vojnicima na njihovoj "vernosti" i što su ostali u dobrom zdravstvenom stanju naspram svetske pandemije.

Državni mediji su i tada pisali o merama za prevenciju epidemija i viđeni su nekad civili kako nose maske na zvaničnim fotografijama.

Međutim tokom velike vojne parade u Pjongjangu krajem aprila koju su prenosili državni elektronski mediji niko od više hiljada ljudi nije viđen sa maskom.

Severna Koreja je okružena zemljama koje su se borile i još se bore da iskorene veća žarišta omikron soja virusa.

Analitičari smatraju da bi zdravstvena kriza u Severnoj Koreji mogla da poremeti probe naoružanja koje ta zemlja sprovodi.

Pjongjang je već sproveo najmanje 12 proba oružja ove godine, među kojima i probu interkontinentalne balističke rakete dugog dometa, prvi put od 2017. godine. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novavaks vakcina efikasna protiv omikrona
vakcine

Japan

19.04.2022. 08:37

Novavaks vakcina efikasna protiv omikrona

Japansko ministarstvo zdravlja formalno je odobrilo Novavaksovu (Novavax) vakcinu protiv korona virusa koja će biti dostupna od kraja maja, jer vidi znake oporavka od infekcija varijantom omikron soja koja se brzo širi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve