Svet
25.05.2023. 21:05
Beta / AP

"Koramšar"

Iran u nezgodnom trenutku predstavio novu balisticku raketu

1
Izvor: Beta / Iranian Defense Ministry

Iran je predstavio najnoviju verziju svoje balističke rakete "Koramšar" na tečno gorivo, u vreme pojačanih tenzija sa Zapadom zbog nuklearnog programa Teherana.

Vlasti su novinarima u Teheranu predstavile raketu "Koramšar-4", na lanseru postavljenom na kamion. Raketa je nazvana po iranskom gradu u kojem su vođene teške borbe tokom Iransko-iračkog rata (1980-1988).

Ministar odbrane Irana Mohamad Reza Aštijani rekao je da bi projektil mogao ubrzo da bude spreman za lansiranje.

"Jedna od glavnih karakteristika ove rakete je njena sposobnost da izbegne radar i da prodre u neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane, zahvaljujući niskom radarskom potpisu. Ovaj projektil ima sposobnost da koristi različite bojeve glave za različite misije", kazao je general Aštijani.

Iranski zvaničnici su naveli da nova raketa ima domet do 2.000 kilometara, sa bojevom glavom teškom 1.500 kilograma. To bi značilo da je u njenom dometu veći deo Bliskog istoka, ali ne i Zapadna Evropa. Objavili su i video snimak bez datuma koji navodno pokazuje uspešno lansiranje rakete.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Revolucionarni proces u Iranu bi mogao da sruši Islamsku Republiku"
1

Širin Ebdi

03.02.2023. 21:43

"Revolucionarni proces u Iranu bi mogao da sruši Islamsku Republiku"

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebdi izjavila je da je smrt mlade Iranke Mashe Amini prošle godine u zatvoru pokrenula nepovratan "revolucionarni proces" koji bi mogao da dovede do kolapsa Islamske republike.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
25°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve