Svet
03.02.2023. 21:43
Beta

Širin Ebdi

"Revolucionarni proces u Iranu bi mogao da sruši Islamsku Republiku"

1
Izvor: EPA / SEDAT SUNA

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebdi izjavila je da je smrt mlade Iranke Mashe Amini prošle godine u zatvoru pokrenula nepovratan "revolucionarni proces" koji bi mogao da dovede do kolapsa Islamske republike.

Iran se suočava sa talasom protesta od smrti Amini 16. septembra nakon što ju je u Teheranu uhapsila policija za moral jer je navodno prekršila strogi kodeks oblačenja.

Advokatica, spisateljica i prva Iranka i muslimanka koja je dobila Nobela za mir 2003, Ebdi veruje da je trenutni talas protesta najveći izazov legitimitetu establišmenta do sada, piše Rojters.

"Ovaj revolucionarni proces je poput voza koji se neće zaustaviti dok ne stigne na svoje konačno odredište", rekla je Ebdi koja je u egzilu u Londonu od 2009. godine.

Dani gneva u Iranu

Pokrenuta lavina...

maša mini, iran, 1. 10. 2022.

Pokrenuta lavina...

01.10.2022. 19:45

Dani gneva u Iranu

Ona je u intervjuu za Rojters izjavila da će upotreba smrtonosnog nasilja od strane države produbiti bes koji osećaju obični Iranci prema vlasti jer njihove pritužbe ostaju nerešene.

"Protesti su dobili drugačiji oblik, ali nisu završeni", rekla je Ebdi, vatrena kritičarka iranskog verskog rukovodstva koje vlada zemljom od uspostavljanja Islamske Republike 1979. godine.

Demonstracije koje je je izazvala smrt 22-godišnje Iranke kurdskog porekla prerasle su izražavanje nezadovoljstva građana o pitanjima kao što su ekonomska beda, diskriminacija etničkih manjina, pooštravanje društvenih i političkih ograničenja i druga.

Mnogi aktivisti za ljudska prava su optužili Iran da koristi smrtnu kaznu kao instrument zastrašivanja kako bi ugušio proteste. Iranske vlasti su od početka godine pogubile četiri osobe zbog optužbi u vezi sa protestima dok je najmanje 107 osoba u opasnosti da bude pogubljeno.

Kritike zapadnih zemalja upućene iranskim vlastima zbog nasilnog suzbijanja protesta stvaraju dodatne tenzije u trenutku kada dve strane treba da obnove iranski nuklearni sporazum iz 2015, iz kojeg se jednostrano povukao bivši američki predsednik Donald Tramp.

Da bi primorao versko rukovodstvo da napusti vlast, Zapad bi trebalo da preduzme "praktične korake", kao što je napuštanje političkih veza povlačenjem svojih ambasadora iz Teherana i tako što neće zaključiti bilo kakav sporazum sa Islamskom Republikom, među kojima je i nuklearni, smatra Ebadi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve