Svet
04.12.2022. 14:49
Beta-AFP

Ustupak demonstrantima

Napokon: Iran ukida policiju za moral!

Muslimanke
Izvor: Shutterstock

Iran je najavio da će ukinuti policiju za moral koja je uhapsila Mahsu Amini, jer navodno nije poštovala strogi kodeks oblačenja i čija je smrt u pritvoru izazvala brojne proteste koji traju tri meseca.

 

Iranske vlasti su odlučile da revidiraju zakon o obaveznom pokrivanju žena u Iranu iz 1983. godine donet četiri godine nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Najava ukidanja policije za moral smatra se ustupkom demonstracijama tokom kojih su žene skidale i palile svoje hidžabe i koje je policija silom gušila ubijajući stotine učesnika protesta.

Policija za moral je 13. septembra uhapsila Mahsu Amini optužujući je da ne poštuje strogi kodeks oblačenja u Islamskoj Republici, koji zahteva da žene nose veo na javnom mestu.

Njena smrt je objavljena tri dana kasnije. Aktivisti i njena porodica kažu da je Mahsa Amini umrla nakon što je u zatvoru pretučena, ali su vlasti saopštile da je ona umrla zato što je bila bolesna, što su njeni roditelji negirali.

Dani gneva u Iranu

Pokrenuta lavina...

maša mini, iran, 1. 10. 2022.

Pokrenuta lavina...

01.10.2022. 19:45

Dani gneva u Iranu

"Policiju za moral su ukinuli oni koji su je stvorili", rekao je državni tužilac Mohamed Džafar Montazeri, koga je citirala novinska agencija Isna.

Ova policijska snaga, poznata kao Gasht-e Ershad (orijentacione patrole), osnovana je pod ultra konzervativnim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom kako bi "širila kulturu pristojnosti i hidžaba".

Policiju čine muškarci koji nose zelene uniforme i žene koje nose crni čador, koji prekriva glavu i gornji deo tela i ta jedinica je krenula u svoje prve patrole 2006. godine.

Uloga policije za moral se menjala tokom godina, ali je uvek bila tema podela, čak i medju predsedničkim kandidatima. Dok je na vlasti bio umereni predsednik Hasan Rohani žene u Iranu su mogle da nose uske farmerke i šarene marame.

Međutim, ultrakonzervativni Ebrahim Raisi, koji je došao na poziciju predsednika u julu, pozvao je na mobilizaciju "svih institucija kako bi se ojačao zakon o nošenju vela" jer "neprijatelji Irana i islama žele da potkopaju kulturne i verske vrednosti društva širenjem nemorala".

Policija za moral ima pravo da uhapsi žene koje su prekršile strogi kodeks oblačenja u Iranu. Prema zakonu koji je na snazi od 1983. godine, Iranke i žene iz inostranstva, bez obzira na veroispovest, moraju da u javnosti nose veo i široku odeću.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Iranska sportistkinja, koja se takmičila bez hidžaba, stigla kući
1

Da li je bezbedna?

20.10.2022. 09:17

Iranska sportistkinja, koja se takmičila bez hidžaba, stigla kući

Iranska sportistkinja Elnaz Rekabi vratila se u zemlju nakon što se na takmičenju u sportskom penjanju u Južnoj Koreji takmičila bez hidžaba, što je čin koji se smatra podrškom antivladinim protestima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve