Svet
12.10.2022. 19:40
Beta

Poginulo 23 dece

Više od 200 mrtvih u nemirima u Iranu

1
Izvor: AP / Alastair Grant

Organizacija za ljudska prava u Iranu (IHR) saopštila je da je najmanje 201 osoba, od toga 23 dece, poginula u protestima širom Irana.

Ova grupa sa sedištem u Oslu, upozorila je da verovatno ima i više mrtvih u "krvavom obračunu" vlasti s demonstranatima koji protestuju zbog smrti dvadesetdvogodišnje Iranke Mahse Amini, pritvorene zbig nepravilnog nošenja marame - "hidžaba".

Organizacija je saopštila da je 108 ljudi ubijeno u protestima u protekle tri nedelje koji su izbili pošto je Amini umrla u policijskom pritvoru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Uz to su još 93 osobe poginule tokom sukoba u gradu Zahedan, u jugoistočnoj provinciji Sistan, u neredima zbog vesti da je tinejdžerku silovao komandir policije u regionu Beludžistan.

Dani gneva u Iranu

Pokrenuta lavina...

maša mini, iran, 1. 10. 2022.

Pokrenuta lavina...

01.10.2022. 19:45

Dani gneva u Iranu

Veliki broj demonstranata poginuo je i tokom sukoba u Kurdistanu u zapadnom delu Irana, gde je Kurdkinja Amini živela do smrti u Teheranu.

Organizacija navodi da su najmanje 92 demonstranta ubile snage sigurnosti, iako druge grupe navode brojke od 160 ili više, a navode i stotine povredjenih i hiljade uhapšenih.

Moralna policija irana uhapsila je Amini 13. septembra jer se, kako navode, nije pridržavala strogog obaveznog zakona o "hidžabu" koji primorava žene da na javno mestu u potpunosti prekriju kosu.

Amini je tri dana kasnije umrla u bolnici, a svedoci i njena porodica tvrde da je podlegla povredama od prebijanja u policiji. Medjutim vlasti tvrde da je imala hroničnu bolest srca, a kao dete je operisana i zbog tumora na mozgu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predsednik Irana: "Nemiri su posledica zavere neprijatelja"
1

Protesti zbog ubistva

04.10.2022. 17:10

Predsednik Irana: "Nemiri su posledica zavere neprijatelja"

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pozvao je u utorak na nacionalno jedinstvo i izjavio da su dvonedeljni nemiri posledica "zavere iranskih neprijatelja".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve