Svet
10.08.2021. 12:41
Tanjug

Nastavlja se prepucavanje

Istina o borbi Amerike protiv Covida-19

Kina koronavirus
Izvor: EPA / ALEX PLAVEVSKI

Tri istraživačke organizacije u Pekingu objavile su izveštaj koji, kako tvrde, otkriva istinu o američkoj borbi protiv Covida-19.

U kineskom izveštaju pod nazivom "Amerika na prvom mestu?! Istina o borbi Amerike protiv Covida-19", navodi se da SAD u potpunosti zaslužuju da budu "svetski broj jedan po neuspehu u borbi protiv pandemije, da budu svetski broj jedan po političkim optužbama, da budu svetski broj jedan u širenju pandemije, da budu svetski broj jedan po valutnim manipulacijama i svetski broj jedan kao zemlja dezinformacija", prenosi kineska nacionalna televizija ČTV.

Taj izveštaj su zajedno objavili kineski Institut za finansijske studije Čongjang pri Univerzitetu Renmin, Taihe institut i Intelizia Institut, navodi televizija.

Do 7. avgusta ove godine, SAD su prijavile 35.530.951 potvrđenih slučajeva Covida-19, uključujući 613.658 smrtnih slučajeva, što znači da su SAD, posmatrano u oba slučaja, na prvom mestu u svetu, ocenjuje se u izveštaju.

Kina koronavirus
Izvor: EPA / ALEX PLAVEVSKI

Iza toga, kako se ocenjuje, leži domaća politika SAD.

Dodaje se i da su napori američke vlade u sprečavanju i kontroli pandemije, mere i istraživanje porekla vrusa, bili u suprotnosti sa naukom i zdravim razumom, i da su direktni razlozi zašto su SAD "neuspešna zemlja u borbi protiv pandemije".

Ocenjeno je i da je američka vlada širila lažne informacije o antiintelektualizmu putem različitih kanala, poput konferencije za štampu Bele kuće, masovnih medija i društvenih medija.

Kina je optužila SAD i za prikrivanje istine.

Naime, prvi slučaj Covida-19 u SAD zvanično je prijavljen 21. januara 2020. godine, ali je, kako se navodi u izveštaju, sve više dokaza koji ukazuju na to da se stvarna pojava epidemije u zemlji dogodila mnogo ranije.

Vlada SAD je, prema tom izveštaju, u više navrata "osudila" Kinu, povezujući virus Covid-19 sa virusološkim institutom u Vuhanu.

KINA KORONAVIRUS
Izvor: EPA / ALEX PLAVEVSKI

Ocenjeno je i da SAD nisu blagovremeno tretirale potvrđene slucajeve i u punom kapacitetu.

U glavnom fokusu SAD je bilo "sačuvajte berzu, a ne ljude", navodi se u izveštaju.

Američke federalne rezerve (Fed) su, kako se napominje, preduzele "vanredne" mere da povećaju količinu novca u opticaju, budući da su za godinu i po dana odštampale skoro polovinu od ukupne količine dolara odštampanih u više od 200 godina.

Istovremeno, zemlje širom sveta morale su da podnesu teret inflacije i nestabilnosti, zaključuje se u izveštaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li će se đaci deliti na vakcinisane i nevakcinisane?
skola-ucionica.png

Škola počinje uskoro...

06.08.2021. 14:22

Da li će se đaci deliti na vakcinisane i nevakcinisane?

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će taj resor odluku o nastavi u novoj školskoj godini doneti konsultujući Krizni štab, ali nije direktno odgovorio na pitanje da li će vakcinisana deca starija od 12 godina ići na nastavu, a ona koja nisu imunizovana biti na onlajn nastavi, što je kao jedino logično rešenje ocenio epidemiolog dr Predrag Kon.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve