Svet
06.02.2022. 09:51
Tanjug

Velika Britanija

Istorijski dan: Kraljica Elizabeta Druga 70 godina na tronu (FOTO)

Kraljica Elizabeta, 5. 2. 2022.
Izvor: Tanjug / Pool The Sun/ AP

Pre tačno 70 godina britanska kraljica Elizabeta Druga stupila je na presto. Prvi put u istoriji britanske krune jedan monarh obeležava takav jubilej, jer je Elizabeta Druga na tronu duže i od Elizabete Prve i od kraljice Viktorije.

Elizabet je rođena 21. aprila 1926. godine u Mejferu u Londonu, kao prvo dete vojvode i vojvotkinje od Jorka.

Njen otac, kralj Džordž Šesti, stupio je na tron 1936. godine nakon abdikacije svog brata, kralja Edvarda VIII, čime je Elizabeta postala naslednica britanskog prestola.

Kada je njen otac umro u februaru 1952. godine, Elizabeta je tada sa 25 godina postala kraljica sedam nezavisnih zemalja Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona.

Kraljica Elizabeta, 5. 2. 2022.
Izvor: Tanjug / AP1953.

Školovala se privatno kod kuće, a javne dužnosti je počela da obavlja već tokom Drugog svetskog rata, služeći u pomoćnoj teritorijalnoj službi.

U novembru 1947. godine se udala za Filipa Mauntbatena, bivšeg princa Grčke i Danske, sa kojim ima četvoro dece: prestolonaslednika Čarlsa, princa od Velsa; Anu, kraljevsku princezu; princa Endrua, vojvodu od Jorka; i princa Edvarda, grofa od Veseksa.

Kraljica Elizabeta, 5. 2. 2022.
Izvor: Tanjug / AP1947.

Na pitanje da li se seća svog krunisanja, kraljica je rekla da je to dan kog se "čak i posle 70 godina" seća, jednako kao i smrti svog oca, kralja Džordža VI.

Uoči jubilarne 70. godišnjice stupanja na tron Ujedinjenog Kraljevstva, kraljica je primila goste na svom imanju u Sandringemu, na najvećem javnom skupu kojem je prisustvovala od kako su se pojavili napisi o njenom lošem zdravstvenom stanju.

Kraljica se u subotu družila sa gostima i članovima lokalne zajednice tokom čajanke na seoskom imanju u Sandringemu, na istoku Engleske, gde uobičajeno obeležava godišnjice od stupanja na tron, prenosi AP.

Dok je ćaskala sa gostima, 95-godišnja kraljica se oslanjala na štap, ali se kretala slobodno i činilo se da je više koristila svoj štap dok je stajala, navodi američka agencija.

Među zvanicama je bila i bivša učenica kuvarske škole Anđela Vud, koja je usavršila recept za kraljevsko pile, jelo koje je posluženo na banketu povodom godišnjice krunisanja Elizabete Druge 1953. godine.

Elizabeta je uoči godišnjice saopštila da želi da Kamila Parker, vojvotkinja od Kornvola dobije titulu kraljice kada njen sin princ Čarls postane kralj.

U poruci povodom 70. godišnjice njene vladavine, kraljica je rekla da je njena "iskrena želja" da Kamila dobije tu titulu, saopštio je BBC.

Kraljičina poruka, kojom se obeležava godišnjica njenog stupanja na tron 1952. godine, direktno se odnosi na nerešeno pitanje buduće titule vojvotkinje od Kornvola.

''Moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga", navela je kraljica Elizabeta.

Uobičajena procedura i jeste da vojvotkinja Kamila automatski postane kraljica ukoliko Čarls postane kralj, ali zbog nesigurnosti javnog mnjenja sugerisalo se da bi Kamila mogla da dobije titulu "princeza supruga", što je bio i zvaničan stav kada se princ Čarls oženio Kamilom 2005. navodi britanski javni servis.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta kada umre kraljica Elizabeta II?
Kraljica Elizabeta, 3. 9. 2021.

Plan britanske vlade

03.09.2021. 20:10

Šta kada umre kraljica Elizabeta II?

Plan britanske vlade o tome šta će se događati u danima nakon smrti kraljice Elizabete II, poznat kao operacija "Londonski most", najzad je postao dostupan javnosti, nakon što je dugo bio obavijen velom tajnosti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve