Svet
03.09.2021. 20:10
R.E.

Plan britanske vlade

Šta kada umre kraljica Elizabeta II?

Kraljica Elizabeta, 3. 9. 2021.
Izvor: EPA / NEIL MUMMS

Plan britanske vlade o tome šta će se događati u danima nakon smrti kraljice Elizabete II, poznat kao operacija "Londonski most", najzad je postao dostupan javnosti, nakon što je dugo bio obavijen velom tajnosti.

Isečci iz tog "tajnog plana" godinama su se pojavljivali, a sada je list "Politiko" pribavio niz dokumenata koji detaljno izlažu kako će Britanija reagovati kada nastupi taj dan.

Kraljica, koja ima 95 godina, po svemu sudeći je dobrog zdravlja, i nema nagoveštaja da su ovi planovi bili hitno revidirani. Međutim, najnoviji planovi koje je izradila Kancelarija vlade za operaciju "Londonski most" uključuju i raspravu o pandemiji korona virusa.

Dokumenti, naime, sugerišu na izvanredan nivo pripravnosti koji se zahteva od svih državnih aktera, predviđajući i opsežnu bezbednosnu operaciju za upravljanje velikim masama i putničkim haosom koji bi mogao nastati, sudeći prema jednom službenom dopisu.

Reč je o detaljnom 10-dnevnom planu za period između kraljičine smrti i njene sahrane.

Naime, u prvih nekoliko sati nakon kraljičine smrti, održaće se "kaskada poziva" kada će premijer, sekretar vlade i najviši ministri i zvaničnici biti obavešteni o smrti kraljice. Interno, taj dan će se nazivati "Dan D", a svaki sledeći dan pre sahrane nosiće naziv "D + 1", "D + 2", itd.

Kraljevska porodica izdaće "zvanično obaveštenje", dostavljajući vest javnosti.

Po primanju ove informacije, zastave širom Vajthola biće spuštene na pola koplja, a cilj je da se to uradi u roku od deset minuta.

Sahrana je planirana 10. dana od smrti kraljice u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve