Svet
05.03.2023. 18:05
Marko R. Petrović

Crna Gora bira 19. marta

Izbori u CG: Pobeda Đukanovića bila bi čudo, ali ne i neviđeno

Milo Đukanović ATA 5.3.2023.
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Za nešto više od dve nedelje biće ispisana nova stranica političke istorije Crne Gore. Na predsedničkim izborima građani će odlučivati hoće li Milo Đukanović i dalje ostati šef države ili će se u Plavi dvorac na Cetinju, koji je zvanična rezidencija predsednika Crne Gore, useliti novi stanar.

Eventualna pobeda Mila Đukanovića bila bi, prema mnogim procenama, pravo čudo (ali ne i neviđeno) i mogla bi se tumačiti kao signal da je Demokratska partija socijalista uspela da se koliko-toliko konsoliduje posle dve i po godine neprekidnih izbornih poraza, počev od izgubljenih parlamentarnih izbora avgusta 2020. godine.

S druge strane, to bi, nesumnjivo, dodatno poljuljalo ionako prilično klimavu većinu, koja od izborne pobede pre dve i po godine nije uspela da formira stabilnu vlast.

Deluje, međutim, da je više onih koji su uvereni da će 19. marta trčati svoju poslednju izbornu trku, koju će u najboljem slučaju završiti kao drugoplasirani u drugom izbornom krugu dve nedelje kasnije – 2. aprila. To bi, sigurni su, bio Đukanovićev definitivan politički kraj. I zbog toga je za Đukanovića ovo bitka iz koje izlazi kao pukovnik ili pokojnik.

Mnogi su mislili da se on neće ni kandidovati te da će učešće u izbornoj utakmici prepustiti nekom drugom. To se ipak nije dogodilo. Opozicija pak nema zajedničkog kandidata, što se može ispostaviti kao neka šansa za Đukanovića, makar da uđe u drugi krug.

"Mi smo odavno govorili da Milo mora da se kandiduje pre svega jer je ovo način da pokuša da se izbori za imunitet koji predsjedniku države daje institucija predsjednika. Tako da Milova kandidatura nikoga u Crnoj Gori nije iznenadila. Ono što građane jeste iznenadilo i što građani komentarišu ovih dana je početak Milove kampanje koji Mila maltene predstavlja kao jednog oronulog političara. Ljudima bukvalno deluje da je Milo ušao u kampanju u uslovima u kojima se njegova partija distancira od njega, a i on od svoje partije. To samo znači da će Milo i na ovim izborima biti sigurni izborni gubitnik“, kaže za "Ekspres“ Vladimir Pavićević, savetnik potpredsednika Vlade Crne Gore Vladimira Jokovića.
 

Prema njegovim rečima, sam Đukanović nije dozvolio da DPS ima nekog drugog kandidata jer bi to "značilo priznanje poraza i pre izbora“.

"I posebno zbog toga što bi takav pristup automatski otvorio pitanje liderstva u Milovom DPS-u, a to je Milo hteo da izbegne po svaku cenu. Milov trenutni interes bio je da odloži sva ta njemu nezgodna pitanja i da ona na dnevni red dođu što kasnije. Izvesno je da ćemo 19. marta i 2. aprila da svedočimo punom razvlašćivanju Mila Đukanovića i Milovog DPS-a i to je sa stanovišta interesa ogromnog broja građana Crne Gore odlična stvar“, kaže Pavićević.
 

I on se slaže sa procenama da bi zajednički kandidat vladajuće većine mogao da pobedi već u prvom krugu. Podseća i da je to bio predlog Vladimira Jokovića i njegovog SNP-a. Dogovora, međutim, nije bilo i stvorena je "nova realnost u kojoj treba racionalno odlučivati“. A za Pavićevića, racionalno je podržati "kandidata koji je apsolutno posvećen učvršćivanju ideala one velike avgustovske pobede iz 2020. godine, a to je Andrija Mandić“.

"Gospodin Mandić je vuk među ovim kandidatima i moja je procjena da on zaslužuje iskrenu podršku u ovoj kampanji. Podrškom SNP-a gospodinu Mandiću, Andrija Mandić se već sada kvalifikovao za drugi krug, to je presudilo, donijelo je prevagu i oko toga u Crnoj Gori nema dileme. U drugom krugu će verovatno da sačeka Mila Đukanovića, ali videćemo. Milov uticaj drastično pada i moguće je da Milo čak i ne uđe u drugi krug“, kaže Pavićević.
 

Kandidata za drugi krug, međutim, ima i pokret "Evropa sad“. Reč je o Jakovu Milatoviću koji, međutim, osim sa Đukanovićem, mora da se bori i sa bremenom koje mu je ostavio nesuđeni kandidat ovog pokreta, Milojko Spajić. On je iz izborne trke diskvalifikovan nakon što je utvrđeno da je u trenutku podnošenja kandidature imao i srpsko državljanstvo i prebivalište u Srbiji. Crnogorski zakoni to ne dozvoljavaju.

"Gospodin Spajić je najveću štetu napravio pokretu ’Evropa sad’ čiji je lider i svom kolegi iz pokreta Jakovu Milatoviću. Građani Crne Gore su tradicionalno zainteresovani za politiku, prate svako slovo, svaku zapetu koja se politički čini zanimljivom, i ne može da im promakne nečiji pokušaj obmane. A naročito ne slučaj koji podrazumijeva da ih neko od političara tretira kao da su bez mozga. Gospodin Spajić se ponašao upravo tako i građani to osuđuju“, ocenjuje Pavićević.

Đukanovićev poraz bez sumnje bi uticao i na sudbinu samog DPS-a. Kakva će ona biti, međutim, teško je predvideti.

"Mnogi politički autoriteti u Crnoj Gori s vremena na vreme javno optužuju Mila Đukanovića za kriminalne radnje. U isto vreme u Crnoj Gori je proradilo i tužilaštvo, ono radi nepristrasno, dobro i deluje da to Milu pravi nelagodu. Što se tiče DPS-a, tamo je veoma teška situacija. Ali je jasno i to da postoji samo jedan put ako ta partija želi da opstane, a to je da se usmere ka unutrašnjoj doktrinarnoj i kadrovskoj transformaciji. Ako u toj partiji bude bilo snage za takav poduhvat, to će značiti i kakvu-takvu novu šansu. Kako sada stvari stoje, ne vidim da tamo ima bilo kakvog reformskog potencijala“, ocenjuje sagovornik "Ekspresa“.
 

Na kraju, ako se uzme u obzir i to da vladajuća većina nikako da se stabilizuje još od avgusta 2020. godine, postavlja se i pitanje da li su ovi izbori uvod u parlamentarne izbore.

Pavićević, međutim, predlaže da se na redovne parlamentarne izbore ide 2024. godine, a da se prethodno što pre krene ili u rekonstrukciju Dritanove i Jokovićeve vlade, „da se tako osnaži njen reformski zahvat ili da se izabere nova vlada u kojoj bi svoje predstavnike imali predstavnici svih pobedničkih saveza sa izbora iz 2020. godine“.

"I jedan i drugi pristup su dobri i naredni dani donijeće malo više informacija o tome kako će se dalje što se tiče ovog skupštinskog saziva i ove vlade“, zaključuje Pavićević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Đukanović o evropskom planu za Kosovo, Crnoj Gori u EU...
Milo Đukanović 19.2.2023.

Predsednik Crne Gore

19.02.2023. 13:35

Đukanović o evropskom planu za Kosovo, Crnoj Gori u EU...

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Beograd i Priština nemaju drugog puta "do puta sporazuma", i ocenio kao pomak to što su obe strane prihvatile osnovni tekst francusko-nemačkog plana za Kosovo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve