Svet
03.04.2022. 23:03
Beta

Prvi rezultati

Izbori u Mađarskoj: Orban ubedljivo pobedio

Viktor Orban, 3. 4. 2022.
Izvor: HUNGARIAN PRIME MINISTER OFFICE / BENKO VIVIEN CHER / HUNGARIAN PR

Mađarska desničarska stranka Fides premijera Viktora Orbana ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, pokazuju prvi rezultati.

Orbanova koalicija osvojila je 57 odsto glasova, a proevropska opoziciona koalicija Ujedinjeni za Mađarsku 31 odsto, saopštila je državna izborna komisija, posle 43 odsto prebrojanih glasova.

Iako brojanje glasova još traje, sve ukazuje na jasnu podršku većine birača Orbanovom populističkom stilu vladavine.

Očekivalo se da ovi izbori budu najneizvesniji otkako je Orban ponovo postao premijer 2010. godine, jer je šest vodećih opozicionih partija ostavilo po strani ideološke razlike i formiralo jedinstven front protiv Fidesa.

Orban: Loš dečak Evrope

Iz Mađarske s ljubavlju

Viktor Orban, 20. 7. 2021.

Iz Mađarske s ljubavlju

21.07.2021. 08:05

Orban: Loš dečak Evrope

Međutim, lider opozicione koalicije Peter Marki-Zaj u svojoj izbornoj jedinici trenutno ima 11 odsto manje od kandidata Fidesa Janoša Lazara, posle 74 odsto prebrojanih glasova.

To je obeshrabrujući znak za Marki-Zaja, kandidata za premijera koji je obećao da će okončati raširenu korupciju u vladi i podići životni standard povećanjem finansiranja zdravstvenog i prosvetnog sistema.

Opozicione stranke i međunarodni posmatrači ukazuju na strukturne prepreke za poraz Orbana i navode sveprisutan provladin stav u državnim medijima, dominaciju Orbanovih saveznika u privatnim medijima i krojenje izbornih jedinica u korist vlasti.

U parlament je ušao i Pokret Naša otadžbina, na čijem je čelu radikalni desničar Laslo Torockaj, sa osvojenih više o šest odsto glasova. Torockaj je osnivač Omladinskog pokreta 64 županije, koji je srpska policija okarakterisala kao ekstremističku organizaciju. Njemu je zbog toga 2004. godine zabranjen ulazak u Srbiju na godinu dana, a potom ponovo od 2008. do 2010 godine.

Od 199 poslanika mađarskog parlamenta, 106 je birano po većinskom principu, tako što u 106 izbornih jedinica pobeđuje kandidat sa najviše glasova. Preostala 93 mandata dodeljuju se na izborima na kojima se nadmeću partijske liste. Cenzus za ulazak liste u parlament je pet odsto glasova izašlih birača, deset odsto u slučaju koalicije dve stranke i 15 odsto za saveze tri ili više partija.

Pravo glasa na izborima imali su i državljani Mađarske koji žive u inostranstvu, kao i više od milion etničkih Mađara koji žive u susednim zemljama. I jednoj i drugoj kategoriji birača pravo glasa je omogućio Orban, promenom izbornog zakona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Orban primio "buster" dozu
 Viktor Orban, 17. 10. 2021.

Mađarski premijer

17.10.2021. 18:16

Orban primio "buster" dozu

Mađarski premijer Viktor Orban primio je treću dozu vakcine protiv korona virusa, izjavio je šef njegove pres službe Bertalan Havasi.
Close
Vremenska prognoza
mist
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve