Svet
16.05.2022. 06:54
R.E.

Severna Rajna-Vestfalija

Izbori u najvećoj nemačkoj pokrajini - nezvanični rezultati

izbori
Izvor: Shutterstock

Prema nezvaničnim rezultatima, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) pobednik je na izborima u najvećoj nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji sa 35,9 odsto glasova.

 

Njihov najveći konkurent, Socijaldemokratska patrija (SPD), je gubitnik - prognoze joj daju samo 27,1 odsto glasova, što je najlošiji rezultat SPD-a u istoriji te najmnogoljudnije nemačke pokrajine koja je dugo vremena važila za socijaldemokratski bastion, piše Dojče vele.

Drugi veliki pobednik je stranka Zelenih - u poređenju sa izborima pre pet godina, oni su osvojili gotovo 12 odsto glasova više i sada su prešli 18 procenata. To znači da će na kraju upravo ta stranka odlučivati u formiranju nove vlade.

Veliki gubitnici su liberali (FDP) koji su na ivici izbornog cenzusa od pet odsto.

Desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) takođe je izgubila deo birača u odnosu na prošle izbore, ali će po svoj prilici ponovo biti zastupljena u pokrajinskom parlamentu, za razliku od Levice, koja je jasno izgubila i daleko je od cenzusa.

U prvim reakcijama vodeći predstavnici i demohrišćana i socijaldemokrata signaliziraju spremnost i zainteresovanost za formiranje nove vlade u toj pokrajini i smatraju da na to imaju pravo.

Dosadašnji pokrajinski premijer i glavni kandidat CDU, Hendrik Vist, naglašava da je njegova partija jasan pobednik i da su birači nesumnjivo dali do znanja da ga ponovo žele za predsednika vlade.

S druge strane, generalni sekretar SPD-a Kevin Kinert naglasio je da je ključno pitanje to koje stranke imaju najveće programske sličnosti, odnosno koje mogu da formiraju bolju koaliciju.

Kinert pritom jasno cilja na prilično veliku bliskost socijaldemokrata i Zelenih, koji uostalom i na saveznom nivou, tamo zajedno sa liberalima, čine vladajuću koaliciju pod vođstvom kancelara Olafa Šolca.

U svim planovima ključnu ulogu imaju Zeleni i već sada je sigurno da, što se tiče broja poslanika u pokrajinskom parlamentu, oni mogu da sastave vladu sa demohrišćanima, dok je za savez sa socijaldemokratama potrebno ili da liberali ne predju cenzus, ili će, ako ga predju, i oni morati da učestvuju u koaliciji.

Odmah nakon objavljivanja prvih procena u političkom Berlinu počela su tumačenja značaja tih rezultata za politiku na saveznom nivou.

Tako predsednik demohrišćana Fridrih Merc naglašava da je ovo fenomenalan rezultat i da je to bilo glasanje i o politici savezne vlade, a da je CDU ponovo u igri.

S druge strane, jedan od dva predsednika Socijaldemokratske partije Lars Klingbajl naglašava da je dosadašnja demohrišćansko-liberalna koalicija u Severnoj Rajni-Vestfliji izgubila vlast, te da je istinska promena moguća samo u crveno-zelenoj koaliciji (SPD i Zeleni).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kada su Rus i Nemac cimeri u svemiru...
Svemir, Zemlja, satelit

Rat u Ukrajini

12.05.2022. 20:20

Kada su Rus i Nemac cimeri u svemiru...

Rat u Ukrajini izazvao je napetost u kosmičkoj saradnji na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Nemački astronaut Matijas Maurer je, međutim, ispričao kako je sa ruskim kolegama prijateljski razmenio sobu.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve