Svet
15.04.2024. 20:09
Beta

Pojas Gaze

"Izrael oslobodio 150 palestinskih zatvorenika"

1
Izvor: Beta/AP / Ohad Zwigenberg

Vlasti u Pojasu Gaze saopštile su da je Izrael oslobodio oko 150 palestinskih zatvorenika zarobljenih tokom izraelske vojne ofanzive, i dodale da su pretrpeli grubo postupanje tokom pritvora.

Tokom šest meseci izraelske vojne operacije protiv palestinskog islamističkog pokreta Hamas, izraelski vojnici su uhapsili desetine stanovnika Gaze, pritvarajući ih bez podizanja optužnice.

"Očigledno je da su ovi zatvorenici pretrpeli ozbiljno maltretiranje, jer je jedan broj njih poslat u bolnicu Abu Jusef al-Nadžar na lečenje", saopštili su izvori bliski upravi za granične prelaze.
 

Izraelska vojska nije komentarisala oslobađanje zatvorenika, već je navela da je "apsolutno zabranjeno" njihovo maltretiranje.

Grupa zatvorenika izvedena je sa teritorije Izraela preko prelaza Kerem Šalom na jugu, saopštila je uprava Gaze zadužena za prelaze i dodala da su svi prebačeni u bolnicu u Rafi na pregled.

Jedan od njih je rekao za AFP da su on i njegov prijatelj pretučeni i mučeni dok su bili u pritvoru.

"Bio sam na kolenima (skoro dva meseca), od pet ujutru do deset uveče, sa povezima na očima i vezanih ruku", rekao je oslobođeni zatvorenik i dodao da je vojska puštala pse da ih napadnu.

Prošlog meseca, uprava za prelaze saopštila je da je 56 palestinskih pritvorenika puštenih iz izraelskih zatvora "imalo znake torture".  

Izraelska vojska je tada saopštila da pritvorenike "tretira u skladu sa međunarodnim pravom".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve