Svet
10.12.2021. 10:30
Tanjug

Vladimir Putin

"Jeljcin bio dobar dok nije podigao glas za zaštitu Jugoslavije"

vladimir putin
Izvor: SPUTNIK POOL / EVGENY ODINOKOV / SPUTNIK / KREM

Predsednik Rusije Vladimir Putin ispričao je kojim metodama su druge države pokušavale da utiču na Rusiju sredinom devedesetih godina prošlog veka, naglasivši da je početkom 2000-ih godina prekinuo te akcije.

"Pogledajte, sredinom 1990-ih - početkom 2000-ih godina u svojstvu savetnika, zvaničnih službenika ruske vlade bili su, kako se kasnije otkrilo, službenici CIA", rekao je Putin u četvrtak na sednici Saveta za razvoj civilnog društva i ljudska prava.

"Kasnije su im u SAD sudili da su kao službenici CIA, dok su radili za nas, kršili američki zakon, učestvovali u privatizaciji", naglasio je predsednik, preneo je Sputnjik.

Vladimir Putin
Izvor: SPUTNIK POOL / MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREML

Po njegovim rečima, "to je samo jedan primer pokušaja mešanja u stvari Rusije".

"U stvari, bilo ih je mnogo više", rekao je Putin.

"U našim nuklearnim vojnim objektima sedeli su američki stručnjaci koji su tamo dolazili na posao svakog dana, od ujutru do uveče - na stolu je stajala i američka zastava. Oni su tamo živeli i radili. Nisu im bili potrebni osetljivi instrumenti u naš politički život, pošto su oni i tako sve kontrolisali", uveren je šef države.
 

On je naglasio da se, "naravno, situacija promenila, država je postala drugačija, postala je samostalnija, rastu mogućnosti oružanih snaga i, naravno, odnos prema njoj je počeo da se menja".

Putin je pozvao da se prisetimo kakav je bio odnos prema predsedniku Borisu Jeljcinu.

"Sve je bilo dobro, sa zadovoljstvom su ga tapšali po ramenu. Samo što je podigao glas u zaštitu Jugoslavije i protivpravnih radnji - a mi znamo da su to bili apsolutno protivpravne radnje, kršenje međunarodnog prava prema Jugoslaviji, kada je vršeno bombardovanje bez ikakvog odobrenja SB UN, što je najgrublje kršenje međunarodnog prava - samo što je Boris Jeljcin stao u zaštitu međunarodnog prava i prava naroda Jugoslavije da se prema njima civilizovano ponašaju, odmah se odnos prema Rusiji, prema njemu lično, promenio", konstatovao je Putin.

 

"Čim je Rusija počela da govori o svojim interesima, da ima interese, da jača svoj suverenitet, ekonomiju i mogućnosti vojske, potrebni su bili drugi instrumenti uticaja na naš unutarpolitički život, uključujući suptilne instrumente kroz razne organizacija koje dobijaju novac iz inostranstva", zaključio je Putin.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu su Putin i Bajden razgovarali duže od dva sata
Bajden i Putin, 7. 12. 2021.

Onlajn sastanak

07.12.2021. 18:37

O čemu su Putin i Bajden razgovarali duže od dva sata

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, završili su razgovor posle nešto više od dva sata. Razgovor je počeo oko 18.08 po moskovskom vremenu, a završen je u 20.10, prenosi TASS.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve