Svet
30.10.2021. 17:45
Tanjug

Više slobodnog vremena

Kako će Merkelova provoditi vreme u penziji

Angela Merkel
Izvor: ANA-MPA / ALEXANDER BELTES

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je zadovoljna tajmingom odlaska sa političke scene nakon 16 godina na čelu države i da se sada raduje što će posvetiti vreme stvarima koje je morala da zanemari tokom mandata.

Merkelova je rekla da želi da "možda malo putuje ili čita, ili jednostavno uživa u slobodnom vremenu znajući da u narednih 20 minuta ne može da se desi nikakav iznenadni preokret", objavio je u danas nedeljnik Frankfurter Algemajne Cajtung, prenosi AP.

Kancelarka Merkel, koja je 2018. godine najavila da se neće ponovo kandidovati na nacionalnim izborima održanim prošlog meseca, uspešno je vodila Nemačku kroz niz kriza, uključujući globalnu finansijsku krizu, migrantsku krizu i pandemiju koronavirusa.
 

"Mirne duše mogu da kažem da je ispravno da neko drugi preuzme dužnosti kancelara”, rekla je Merkelova.
 

U Nemačkoj su prošlog meseca održani nacionalni izbori, a Socijaldemokrate, Zeleni i Slobodne demokrate trenutno pregovaraju o formiranju koalicione vlade.

Ove tri stranke saopštile su ranije ovog meseca da imaju za cilj da sledećeg kancelara imenuju do početka decembra.

Odlazeći vicekancelar Olaf Šolc, čiji su socijaldemokrati levog centra "za dlaku" pobedili na izborima, čini se da ima najveće šanse da nasledi Merkelovu.

Do formiranja sledece vlade, Merkelova će ostati na kormilu države i danas u tom svojstvu prisustvuje samitu Grupe 20 u Rimu.

Merkelova (67) je rekla da oseća zahvalnost što je služila naciji i da sa zadovoljstvom gleda na „dug, a u nekim slučajevima i komplikovan period“ svog političkog angažovanja.

„Možda će kasnije stići i malo melanholije", zaključila je kancelarka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Većini Nemaca neće nedostajati Angela Merkel
Angela Merkel

Pokazalo istraživanje

26.09.2021. 14:36

Većini Nemaca neće nedostajati Angela Merkel

Većini Nemaca neće nedostajati Angela Merkel na čelu nemačke vlade, pokazuje istraživanje urađeno po nalogu dnevnika „Augsburger Algemajne“.
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
21°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve