Svet
20.07.2023. 22:30
Beta

"Iskazati solidarnost"

Kakvu to pomoć traže Poljska i Češka od EU

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Premijeri Poljske Mateuš Moravjecki i Češke Petr Fijala su na konsultacijama svojih vlada tražili da Evropska unija i NATO više finansijski pomognu njihovim zemljama zbog migracija i ratnih izbeglica iz Ukrajine koje su primili i zbog potreba odbrane "Istočnog krila" NATO.

Poljski premijer Moravjecki je u Katovicama, na jugu Poljske, kazao novinarima da je "grupa Vagner koja se u još većem broju pojavila u Belorusiji, sve veća pretnja za Poljsku i 'Istočno krilo' NATO".

Ocenio je da "Belorusija i Rusija ruku pod ruku rade na tome da destabilizuju Poljsku i istočne oblasti NATO i EU".

"Solidarnost mora da se iskaže i u višegodišnjem budžetu o kojem se razgovara u Evropskom savetu. Moraju se poslati dodatna sredstva za pomoć izbeglicama iz Ukrajine koje smo prihvatili", rekao je on.

Češki premijer Petr Fijala naglasio je da Varšava i Prag imaju različite pristupe predlogu evropske politike azila u pogledu solidarnost s time pogođenim zemljama, i rekao da Češka prihvata obaveznu solidarnost i relokaciju, ali da je glavni cilj zajednički za obe zemlje: da se migracija rešava na spoljnim granicama Unije.

"Moramo da izdejstvujemo da se solidarnost tiče i nas. Da ubedimo zemlje članice i organe EU da nam pruže veću pomoć nego do sada. Nelegalna migracija je nehumana, trguje ljudskom nesrećom. Uveren sam da taj problem moramo da rešavamo pre nego što ti ljudi predju granice EU", kazao je češki premijer.

Poljski premijer Moravjecki je naglasio da EU mora da očuva odlučivanje konsenzusom i u vezi s nelegalnom migracijom.

"Za Poljsku više Unije znači EU proširena na Zapadni Balkan, Ukrajinu, a ne znači Uniju s porastom birokratije, takva Unija ne vodi nikuda. Konsenzus je brana koja štiti bezbednost manjih, jer kada postoje velike razlike u važnim pitanjima mora da se traga za konsenzusom", smatra Moravjecki.

Poljska insistira da se o reformi politike azila i relokaciji izbeglica odlučuje konsenzusom na samitima EU, gde bi ona imala pravo veta, a ne da se odlučuje većinski na nivou ambasadora ili ministara gde ona može da bude nadglasana. 

"Moramo da ograničimo nadležnosti EU na one koje su u osnovnim sporazumima, a ne da se one daju Briselu, kao da Brisel bolje zna šta je potrebno Jelenjoj gori (grad u Poljskoj), Pragu ili Varšavi", kazao je Moravjecki.

Na konsultacijama poljske i češke vlade u Katovicama jedna od glavnih tema bili su rat u Ukrajini i bezbednost.

"Znamo da bezbednost košta. Razgovarali smo da se izdaci za odbranu isključe iz klauzule o dopustivom deficitu budžeta članica EU. Ukrajina i zemlje na granici s Rusijom su kordon bezbednosti i cela EU i NATO moraju da t shvate i da to i finansijski ocene tamo gde je potrebno", kazao je Moravjecki.

Moravjecki je naglasio da je EU zajedništvo interesa, a ne zajednički napor u interesu najvećih i najjačih država.

"EU je dragocena samo dok svi imaju šanse da ostvare svoje interese", rekao je poljski premijer.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve