Svet
08.09.2021. 09:44
Tanjug

Džozef Bajden

"Kina će pokušati da postigne dogovor sa talibanima"

Džo Bajden
Izvor: EPA / MICHAEL REYNOLDS

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je siguran da će Kina pokušati da postigne dogovor sa talibanima nakon što je ova organizacija preuzela vlast u Avganistanu 15. avgusta.

"Kina ima realan problem sa talibanima. Zato će pokušati da postignu neki aranžman sa njima. Kao i Pakistan, kao i Rusija, kao i Iran. Svi sada pokušavaju da shvate koji su njihovi naredni potezi", rekao je Bajden novinarima, prenosi Rojters.

SAD i njihovi saveznici dogovorili su da koordiniraju svoju politiku prema talibanima, a Vašington im je blokirao pristup rezervama avganistanske države, od kojih većinu drže u američkoj centralnoj banci, kako bi se obezbedio da ispune svoja obećanja da će poštovati prava žena i međunarodno pravo.

Stručnjaci procenju da će veliki deo te ekonomske poluge biti izgubljen ako Kina, Rusija ili druge zemlje obezbede sredstva talibanima.

Italija, koja predsedava Grupom 20 u kojoj su Kina i Rusija, pokušava da organizuje zajednički sastanak o Avganistanu, ali za sada nije objavljen datum Samita G20, što ukazuje na neslaganje među članicama.

Kina nije zvanično priznala talibansku vlast u Avganistanu, ali je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u julu ugostio jednog od osnivača talibana Mulu Abdula Ganija Baradara, i poručio da bi svet trebalo da podrži ovu zemlju pri tranziciji vlasti umesto da vrši veći pritisak na nju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Amerikanci misle da Bajden loše rešava situaciju u Kabulu
Džo bajden

Anketa

30.08.2021. 16:05

Amerikanci misle da Bajden loše rešava situaciju u Kabulu

Najnovija anketa pokazuje da manje od 38 odsto Amerikanaca podržava postupanje predsednika Džoa Bajdena u Avganistanu, dok se velika većina ne slaže sa planom evakuacije, objavila je kompanija Ipsos.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
19.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve